Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακωχή αποφάσισαν οι κύριες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη για την εκλογή των 132 εκπροσώπων τους. Ορόσημο για τις εξελίξεις στην περιοχή χαρακτηρίζει τις εκλογές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο μήνυμα του προς τον παλαιστινιακό λαό.

Εκατοντάδες άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας αναμένεται να αναπτυχθούν στα περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να διασφαλιστεί το ήρεμο κλίμα κατά την εκλογική διαδικασία. Περίπου 1.500 Ισραηλινοί αστυνομικοί θα αναπτυχθούν μόνο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η ανακοίνωση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ (η οποία αποτελεί την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) για ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο η ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών, δεν συνυπογράφει την ανακοίνωση αυτή.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε χθες κάθε Παλαιστίνιο να ψηφίσει στις εκλογές. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε χθες, μόλις κατά πέντε έδρες προηγείται η Φατάχ της Χαμάς, η οποία πρώτη φορά κατέρχεται σε βουλευτικές εκλογές κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ. Η Φατάχ φέρεται να εξασφαλίζει 59 έδρες στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο στις σημερινές εκλογές έναντι 54 του κινήματος Χαμάς.

Σε μήνυμά του προς τον παλαιστινιακό λαό ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τονίζει μεταξύ άλλων: "Είμαστε αποφασισμένοι να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε, με ειρηνικά μέσα, αυτό που έχετε δικαίωμα: Το τέλος της κατοχής και ένα βιώσιμο, συνεχόμενο, δημοκρατικό κράτος της Παλαιστίνης, που να ζει ειρηνικά με ένα ασφαλές Ισραήλ".

Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά χθες τη διπλωματική πολιτική του, ο ηγέτης των Ισραηλινών Εργατικών Αμίρ Περέτς τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ισραήλ, στις 28 Μαρτίου.