Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( γεβγκενι πριμακοφ ) 

ΓΕΒΓΚΕΝΙ ΠΡΙΜΑΚΟΦ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, πέρα από τα προβλήματα της χώρας του, έχει να αντιμετωπίσει και τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", τα οποία όλοι καταγγέλλουν και ελάχιστοι κατονομάζουν.

Μια από τις αποσταθεροποιητικές φήμες που κυκλοφόρησαν χθες, έφερε τον Πριμακόφ να ανασχηματίζει την κυβέρνησή του. Τη φήμη διέψευσαν ως ανυπόστατη, τόσο ο Ρώσος πρωθυπουργός, όσο και το Κρεμλίνο.

Άλλες όμως φήμες είναι πολύ ενοχλητικότερες. Όπως, οι πληροφορίες που μετέδωσε το ιδιωτικό ρωσικό κανάλι ΟΡΤ, περί "συνωμοσίας του Πριμακόφ εναντίον του προέδρου Γέλτσιν". Αφορμή για τα περί συνωμοσίας σενάρια ήταν η πρόταση που έκανε ο Πριμακόφ στον Γέλτσιν για περιορισμό των συνταγματικών εξουσιών του, με παράλληλη δέσμευση της Βουλής ότι δε θα θέσει θέμα αποπομπής του προέδρου ή ανατροπής της κυβέρνησης. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και το θέμα φάνηκε προς στιγμήν ότι έληξε.

Ωστόσο, οι "αποκαλύψεις" του ΟΡΤ έριξαν λάδι στη φωτιά.

Το κανάλι αυτό ελέγχεται από τον πολυεκατομμυριούχο Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος Γέλτσιν, ενώ εσχάτως βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Πριμακόφ. Τα "διαπλεκόμενα" βρίσκονται πίσω από τις φήμες και τις συκοφαντίες, με αποκλειστικό στόχο να πλήξουν τον πρωθυπουργό. Έτσι, τουλάχιστον, τονίζουν οι πολιτικοί φίλοι του, οι οποίοι με επιστολή στο ρωσικό Τύπο εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του Πριμακόφ.

Χθες, πάντως, ο επιτελάρχης του προέδρου δήλωσε ότι ο Γέλτσιν, ο οποίος "επισκέφθηκε" το Κρεμλίνο τρίτη φορά μέσα στο 1999, απεδέχθη "κατ' αρχήν" την επαναδιατυπωμένη πρόταση που του υπέβαλε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Ασαφής παραμένει, ωστόσο, η βαθύτερη αιτία της κόντρας Πριμακόφ-Μπερεζόφσκι, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν οι πιο αντιφατικές εκτιμήσεις. Ίσως, μάλιστα, να μην είναι άσχετη η πρόσφατη αποκάλυψη, από την εισαγγελία της Μόσχας, ότι ο Γέλτσιν υπήρξε θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών, οι οποίες γίνονταν από τα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρίας Σιμπνέφτ. "Συμπτωματικά", πρόεδρός της ήταν μέχρι πρόσφατα ο Μπερεζόφσκι, και η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο ερευνών για οικονομικές ατασθαλίες στη Σιμπνέφτ…