Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ριτσαρντ γκεπχαρντ ) 

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΕΠΧΑΡΝΤ

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αργούν ακόμη. Θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2000, όμως ο προεκλογικός μαραθώνιος έχει ουσιαστικά αρχίσει, καθώς οι επίδοξοι διεκδικητές του Λευκού Οίκου άρχισαν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση του επίσημου χρίσματος του κόμματός τους. Το τοπίο είναι ακόμη ασαφές, ιδίως στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ από πλευράς Δημοκρατικών θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Αλ Γκορ, αφού εκ του συντάγματος ο Μπιλ Κλίντον δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Ο δρόμος για τον αντιπρόεδρο μοιάζει σήμερα ακόμη πιο ανοικτός, ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση του ηγέτη της δημοκρατικής μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, ότι εγκαταλείπει τη διεκδίκηση του χρίσματος. Όπως δήλωσε, κατέληξε στην απόφασή αυτή για να αφιερωθεί στον προεκλογικό αγώνα των Δημοκρατικών για την κατάκτηση όσο γίνεται περισσότερων εδρών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μαζί με τις προεδρικές, ώστε ο ίδιος να εκλεγεί πρόεδρος του σώματος.

Οι φιλοδοξίες αυτές αναζωπυρώθηκαν, σύμφωνα με συνεργάτες του, μετά τις ανέλπιστα καλές επιδόσεις των Δημοκρατικών στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, όταν είδαν να αυξάνεται η δύναμή τους στη Γερουσία, παρά τις επιθέσεις που δεχόταν πανταχόθεν ο πρόεδρος Κλίντον. Τώρα, οι Δημοκρατικοί τολμούν να εκφράσουν μεγαλόφωνα την ελπίδα ότι μπορούν να ξανακερδίσουν την πλειοψηφία του κογκρέσου, που τώρα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, στη λήψη της απόφασης για μη διεκδίκηση του χρίσματος θεωρείται βέβαιο ότι έπαιξαν ρόλο και τα μάλλον απογοητευτικά για τον Γκέπχαρντ αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων. Την 1η Φεβρουαρίου, οι "Λος Άντζελες Τάιμς" δημοσίευσαν δημοσκόπηση που έφερε τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος να υποστηρίζουν με ποσοστό 52% τον Αλ Γκορ, με δεύτερο τον αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, με 17%. Ο Γκέπχαρντ ερχόταν τρίτος με μόλις 11%.

Ο 58χρονος Γκέπχαρντ έχει ήδη συμπληρώσει 22 χρόνια παρουσίας στο κογκρέσο ως εκπρόσωπος του Μισούρι, ενώ στις προεδρικές εκλογές του 1988 προσπάθησε ανεπιτυχώς να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, το οποίο τελικά είχε δοθεί στον, επίσης ατυχήσαντα, Μάικλ Δουκάκη.