Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ασπίδα στα μεταλλαγμένα :: 3/3/2006 18:09:18) 

Ασπίδα στα μεταλλαγμένα

Περισσότερα από 30 υβρίδια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχουν απαγορευτεί με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εν λόγω υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου από τον κ. Κοντό, αυξάνει τον αριθμό των υπό απαγόρευση υβριδίων από 17 που ήταν πρώτα σε 31. Παράλληλα -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- διαθέτει αρτιότερη και πολύ στέρεη νομική βάση σε σχέση με την προηγούμενη, αφού περιλαμβάνει νέα επιστημονικά δεδομένα και ευρήματα.

Για την έκδοση της απόφασης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν την άμεση επικινδυνότητα που προκύπτει για το περιβάλλον από την καλλιέργεια υβριδίων καλαμποκιού που φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810, όπως:

- Εκδήλωση ανεπιθύμητης ανθεκτικότητας στα πλέον βλαβερά έντομα που προσβάλλουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και μπαμπακιού στην Ελλάδα.

- Διαταραχή της βιοποικιλότητας στα μη βλαβερά ή ακόμη στα ωφέλιμα έντομα της χώρας μας.

- Κίνδυνοι από τη μεταφορά γενετικά τροποποιημένης γύρης σε συμβατικές καλλιέργειες καλαμποκιού σε μεγάλες αποστάσεις λόγω του συνδυασμού της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης μελισσοκομίας στη χώρα με το μικροτεμαχισμό και το διάσπαρτο των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Στην απόφαση τονίζεται η ανάγκη της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής των αρχών της προφύλαξης και πρόληψης. Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να παρέχεται αρκετό χρονικό διάστημα στις αρχές κάθε κράτους-μέλους για την εκτίμηση των κινδύνων από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή υπογράφεται για δεύτερη χρονιά από την Ελλάδα και, όπως σημείωσε ο υπουργός, "συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική της κυβέρνησης για τη μη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών και υβριδίων στον ελλαδικό χώρο".

Η απόφαση-σταθμός για τα ελληνικά δεδομένα βάζει φραγμό στην εισβολή των μεταλλαγμένων στη χώρα μας. Ωστόσο τέτοιες αποφάσεις, που είναι απόλυτα ταυτισμένες με τις απόψεις της κοινής γνώμης, κινδυνεύουν να παρακαμφθούν, καθώς η χώρα μας, όπως πολλοί ισχυρίζονται, θα είναι υποχρεωμένη αργά ή γρήγορα να συμμορφωθεί με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κερκόπορτα για την εισβολή μεταλλαγμένων ουσιών στο πιάτο μας είναι… ανοιχτή.