Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στάσεις εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες οι περίπου 300 εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση εννέα συναδέλφων τους.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν στο "πλευρό" τους και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), η νέα διοίκηση της επιχείρησης "ανακάλυψε" ξανά ένα νόμο του 1955, για να απολύσει με μειωμένες αποζημιώσεις τους εννέα εργαζομένους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Βαγγέλης Χατζηαντωνίου, αν η διοίκηση δεν ανακαλέσει τις "άδικες και καταχρηστικές", όπως τις χαρακτήρισε, απολύσεις, κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και την επόμενη Πέμπτη, ενώ οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν και στην προγραμματισμένη 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Μαρτίου.

"Αντικοινωνικές, παράνομες και αδικαιολόγητες" χαρακτήρισε τις απολύσεις ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος. Ο νόμος τον οποίο χρησιμοποιεί η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας είναι ο 3198/55, ο οποίος προβλέπει ότι η αποζημίωση "δύναται να είναι μειωμένη", όταν υπάρχει έγγραφη προειδοποίηση από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο περί της απόλυσης σε καθορισμένο από το νόμο χρόνο εγγράφως. Σε αυτήν την περίπτωση το ποσό αποζημίωσης ανέρχεται στο μισό εκείνου που δικαιούται.