Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "μαύρη τρίτη" στη γαλλία :: 27/3/2006 22:18:36) 

Κορυφώνεται η κόντρα φοιτητών - συνδικάτων με την κυβέρνηση Βιλπέν

"Μαύρη Τρίτη" στη Γαλλία

Απεργιακή "Μαύρη Τρίτη" με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στη διελκυστίνδα διαδηλωτών - πρωθυπουργού περιμένει σήμερα τη Γαλλία, καθώς εισέρχεται στην όγδοη εβδομάδα της η κρίση που προκαλεί η νόμος για τη διευκόλυνση των προσλήψεων -αλλά και των απολύσεων- των νέων κάτω των 26 ετών.

Η πόλωση επί του αμφιλεγόμενου αυτού νόμου περί Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης εντείνεται μέρα με τη μέρα, με τις συνελεύσεις των φοιτητών να θέτουν πλέον και θέμα αποπομπής της κυβέρνησης Βιλπέν, ενώ ομάδες διαφωνούντων φοιτητών διαδηλώνουν κατά των καταληψιών συναδέλφων τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν την πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών να ζητούν πλέον προσωπική παρέμβαση του προέδρου Ζακ Σιράκ, προκειμένου να βρεθεί κάποια διέξοδος.

Η σημερινή γενική απεργία, που έχουν κηρύξει τα γαλλικά συνδικάτα με αίτημα την απόσυρση του Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης, αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση κυρίως στον τομέα των συγκοινωνιών και δευτερευόντως σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ μικρότερες αναμένονται οι επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε 135 πόλεις, ενώ σε 70 από αυτές δεν θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία.

Φόβος για νέα επεισόδια

Ωστόσο, διάχυτη είναι η ανησυχία για τον κίνδυνο νέων επεισοδίων, ανάλογων με εκείνα που είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της περασμένης Πέμπτης στην πλατεία Ενβαλίντ, όπου σημειώθηκαν έκτροπα και βανδαλισμοί από νεαρούς ταραξίες που κατέβηκαν στο κέντρο του Παρισιού από τα προάστια. Η ανησυχία αυτή ενισχύθηκε μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα, μετά το πέρας διαδήλωσης φοιτητών και μαθητών στο προάστιο Σεν-Σεν Ντενί του Παρισιού.

Αναλυτές των ΜΜΕ, συνδικαλιστές και πολιτικοί εκτιμούν ότι η σημερινή μέρα ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Οι μέχρι στιγμής επαφές της κυβέρνησης με τα συνδικάτα δεν απέδωσαν καρπούς, ενώ οι ενώσεις των φοιτητών απέρριψαν την πρόσκληση Βιλπέν για συνάντηση, τονίζοντας ότι προϋπόθεση κάθε διαλόγου είναι η απόσυρση του νόμου. Ωστόσο, σημαντική μερίδα της κυβέρνησης, με πρώτο τον υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι, αν δεν βρεθεί σύντομα κάποια λύση, υπάρχει κίνδυνος νέας ανάφλεξης στα υποβαθμισμένα προάστια, που ήταν επί τρεις εβδομάδες τον περασμένο Νοέμβριο θέατρο πρωτοφανών βανδαλισμών.

Πρόταση για νέα απεργία στις 4 Απριλίου

Η κυριότερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT (που απηχεί θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας) άφησε να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ το συντονιστικό όργανο των φοιτητών έχει προτείνει νέα γενική απεργία στις 4 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τον επίμαχο νόμο, τονίζοντας ότι αυτός αποτελεί το καλύτερο όπλο στον πόλεμο κατά της ανεργίας των νέων, η οποία φθάνει στην Γαλλία το 23%. Αφήνει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων τροποποιήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινές δημοσκοπήσεις του γαλλικού Τύπου, το 63% των Γάλλων διαφωνεί με την απόφαση Βιλπέν να κρατήσει πάση θυσία τον επίμαχο νόμο, ενώ το 83% επιθυμεί την προσωπική παρέμβαση του Ζακ Σιράκ, καθώς μια από τις πτυχές της κρίσης είναι και η κόντρα των δύο δελφίνων του, Βιλπέν και Σαρκοζί, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2007.