Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αποκλεισμός της χαμάς :: 15/1/2006 21:38:13) 

Το δρόμο για το νέο κόμμα πήρε ο Σιμόν Πέρες, χωρίς όμως το συνοδοιπόρο του Αριέλ Σαρόν.

Αποκλεισμός της Χαμάς

Το πράσινο φως για τη συμμετοχή των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, έδωσε χθες το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, που, ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα επιτρέψει στην ένοπλη οργάνωση Χαμάς να συμπεριλάβει τα μέλη της στα ψηφοδέλτια. Οι Ισραηλινοί υπουργοί ενέκριναν πρόταση του Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα διεξαχθούν βάσει των όρων που είχαν ισχύσει στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του 1996 και στις προεδρικές του 2005. Αποφασίστηκε οι Παλαιστίνιοι της περιοχής αυτής να ψηφίσουν είτε σε ισραηλινά εκλογικά κέντρα είτε σε εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε γειτονικά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προάστια. Στην απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνεται ο όρος να μην επιτραπεί στη Χαμάς να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους", τόνισε ο Ολμέρτ, αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ για να επιτραπεί η συμμετοχή των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στις εκλογές. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην λάβει μέτρα που θα δυσχεράνουν ή θα αναβάλουν τις εκλογές, στις οποίες συμμετέχει για πρώτη φορά η Χαμάς. Ο βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να αποκλείσει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ τους υποψηφίους της Χαμάς. Όπως είπε, "όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας".

Πάντως, την κίνηση του Ισραήλ χαιρέτισε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Κριστίνα Γκαλάχ, ο Σολάνα ανέφερε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από το Ισραήλ να διευκολύνει την εκλογική διαδικασία, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση των υποψηφίων, των εκλογικών επιτρόπων καθώς και των τοπικών και διεθνών παρατηρητών, που θα εποπτεύουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών". Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος, σύμφωνα με τη Γκαλάχ, δέχτηκε με ικανοποίηση "τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, που δεσμεύτηκε για την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας καθώς και για την ασφάλεια των εκλογέων, των υποψηφίων και των ντόπιων και ξένων παρατηρητών", γιατί "η απουσία πιέσεων και βίας είναι πρώτιστη ανάγκη για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές".

Παραιτήθηκε από την Κνεσέτ ο Σιμόν Πέρες

Χθες ο Σιμόν Πέρες παραιτήθηκε από το αξίωμα του βουλευτή της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), με στόχο την άρση τυχόν νομικών εμποδίων που θα τον παρεμπόδιζαν να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα στους κόλπους του Καντίμα, του νέου κόμματος που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον ασθενούντα πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. "Σας ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από τη θέση του βουλευτή της 16ης Κνεσέτ. Παραδίδω τη θητεία μου στο Εργατικό Κόμμα και στην κοινοβουλευτική του ομάδα", ανέφερε ο Πέρες, σε επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ρεβέν Ρίβλιν. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή. Πρόσφατα ο Πέρες εντάχθηκε στο νέο κόμμα του Σαρόν, ο οποίος εδώ και έντεκα ημέρες νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ.

Σε κώμα

Χθες ανακοινώθηκε πως ο Σαρόν επρόκειτο να υποβληθεί σε τραχειοτομή, ώστε να βοηθηθεί η αναπνοή του. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου, "η κατάσταση του πρωθυπουργού παραμένει σοβαρή αλλά σταθερή". Ο Σαρόν εξακολουθεί να μην έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, έντεκα ημέρες μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που τον είχε βυθίσει σε κώμα.