Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αγωνία για το ενεργειακό μέλλον :: 10/3/2006 22:24:24) 

ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε

Αγωνία για το ενεργειακό μέλλον

25 χώρες, 25 πολιτικές. Παρά την ανάγκη ενιαίας γραμμής τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν συντονίζονται γιατί αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως βασικό στοιχείο της εθνικής τους ασφάλειας

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της και, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους τελευταίους μήνες, αυτήν τη φορά δεν έχει να κάνει με μια ακόμη μάχη για τα θεσμικά της όργανα, τον πολιτικό της χαρακτήρα ή κάποια "μεγάλη ιδέα", όπως το ευρωσύνταγμα.

"Βρισκόμαστε σε ένα νέο ενεργειακό αιώνα, η ζήτηση αυξάνεται, τα ευρωπαϊκά αποθέματα μειώνονται, υπάρχει έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και το κλίμα αλλάζει", συνοψίζει το πρόβλημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, θέτοντας το ζήτημα μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Αυτό είναι για τον ίδιο και τους συνεργάτες του το ζητούμενο για τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βλέπει μεν την οικονομία της να βγαίνει σταδιακά από το τέλμα των τελευταίων χρόνων, αλλά η ανάπτυξή της συμπίπτει χρονικά με την αλματώδη αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου, αλλά και την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτους, κατά κύριο λόγο τη Ρωσία. Την κατάσταση επιδεινώνει, σύμφωνα με την Κομισιόν, το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν 25 διαφορετικές πολιτικές επί του θέματος, χωρίς κανέναν αναμεταξύ τους συντονισμό. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως βασικό στοιχείο της εθνικής τους ασφάλειας.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΡΩΣΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, πολιτική βούληση για κοινή ενεργειακή πολιτική υπάρχει. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ρωσίας, καθώς για κάθε μελλοντική κίνηση απαιτείται η σύναψη ενός ενεργειακού συμφώνου με τη Μόσχα, δεδομένου ότι σήμερα η Ε.Ε. εισάγει περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου της και περισσότερες από τις μισές εισαγωγές της προέρχονται από τη Ρωσία, με την τάση αυτή να είναι ανοδική. Στην περίπτωση αυτή, όμως, το πρόβλημα είναι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από την Ανατολική Ευρώπη, που επιδεικνύουν έναν αταβιστικό αντιρωσισμό, ύστερα από δεκαετίες σοβιετικής επικυριαρχίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ: "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΝΑΤΟ"!

Στο πλαίσιο αυτό η Πολωνία πρότεινε τη δημιουργία ενός "ενεργειακού ΝΑΤΟ", ενός ευρωατλαντικού δηλαδή θεσμού, που θα συμπεριλάμβανε τις ΗΠΑ και την Τουρκία, και θα επέτρεπε την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τη Ρωσία. Η πρόταση, όμως αυτή απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ως ασύμφορη, ενώ έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο και τη διάσταση απόψεων μεταξύ "παλαιάς" και "νέας Ευρώπης", η οποία με προεξάρχουσες τη Βρετανία και την Πολωνία επιδεικνύει μια απόλυτη σύμπνοια με την Ουάσιγκτον.

Εξάρτηση από τη Ρωσία

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο έκανε λόγο για "νεοϊμπεριαλιστική μετασοβιετική επίθεση της Ρωσίας με άξονα το φυσικό αέριο", μια άποψη που βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με πρώτες αυτές της Βαλτικής, που εξαρτώνται κατά 100% από τη Ρωσία για την ενέργειά τους.

Επιμέλεια: Θέμη Χατζηκωνσταντίνου