Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΣ ΕΧΟΥΝΤ ΜΠΑΡΑΚ

Μέχρι πρόσφατα, ο Εχούντ Μπαράκ, ηγέτης του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, εθεωρείτο ως ο μάλλον σίγουρος νικητής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές προσδιορίσθηκαν τελικά για τις 17 Μαΐου, όμως οι δημοσκοπήσεις δίνουν τώρα την αίσθηση ότι η μάχη θα είναι σκληρή και αμφίρροπη μεταξύ του Μπαράκ, του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του κεντροαριστερού πρώην στρατηγού, Αμνόν Λιπκίν-Σαχάκ.

Ο Εχούντ Μπαράκ, επίσης πρώην στρατηγός, και πρώην υπουργός Εξωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση του Σιμόν Πέρες, θεωρείται μετριοπαθής, ικανός διαπραγματευτής, αλλά μάλλον άχρωμος και ελάχιστα χαρισματικός. Αδύνατο σημείο του, όπως φάνηκε χθες στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, είναι η δυσχέρεια του να επιβληθεί στους "βαρόνους" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το δημόσιο εναγκαλισμό του με τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Σιμόν Πέρες, ο Μπαράκ δεν μπόρεσε να αποσπάσει από το συνέδριο την εν λευκώ εξουσιοδότηση να καταρτίσει ο ίδιος τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος. Έτσι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, πλέκοντας το εγκώμιο των δημοκρατικών διαδικασιών και της συλλογικότητας, εκχώρησε στο κόμμα την ευθύνη της κατάρτισης των συνδυασμών.

Έχοντας αποκαταστήσει, δια της υποχωρήσεώς του, την ενότητα του Εργατικού Κόμματος, ο Εχούντ Μπαράκ συγκεντρώνει πλέον τα βέλη του εναντίον του Βενιαμίν Νετανιάχου. Στα μόνιμα μέχρι τώρα επιχειρήματά του για οικονομικές ατασθαλίες και παλινωδίες στο Μεσανατολικό, ο Μπαράκ προσθέτει τώρα και τη διάρρηξη που υπέστη το γραφείο των πολιτικών συμβούλων του στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, στο "ισραηλινό Γουότεργκέιτ" που αποκάλυψαν τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι άγνωστοι διαρρήκτες αφαίρεσαν δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή που περιείχαν λεπτομερή στοιχεία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εχούντ Μπαράκ.

Οι υπεύθυνοι του γραφείου που έχει αναλάβει την οργάνωση του εκλογικού αγώνα του Εργατικού Κόμματος, δήλωσαν ότι "δεν επιθυμούν την εκτόξευση ατεκμηρίωτων κατηγοριών", εξέφρασαν όμως την υπόνοια ότι πίσω από τη διάρρηξη βρίσκεται μη κατονομαζόμενη "ομάδα Αμερικανοεβραίων που θέλησε να πλήξει τον Εχούντ Μπαράκ". Ο Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη διάρρηξη "απαράδεκτη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες σύντομα θα συλληφθούν.