Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Κωμωδία" χαρακτήρισε το δικαστήριο ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν κατά την πρώτη επίσημη ημέρα της απολογίας του, προτρέποντας τους συμπατριώτες του: "Αντισταθείτε στους εισβολείς!". Ο πρόεδρος του δικαστηρίου που δικάζει τον Σαντάμ αποφάσισε τη διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών και διέκοψε τη διαδικασία, καθώς ο Σαντάμ αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές να σταματήσει την εκφώνηση "πολιτικών λόγων", όπως του υπέδειξε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ραούφ Αμπντέλ-Ραχμάν.

"Είμαι ο πρόεδρος του Ιράκ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων", σημείωσε και πρόσθεσε: "Καλώ τον ιρακινό λαό να αρχίσει να αντιστέκεται στους εισβολείς αντί να σκοτώνει ο ένας τον άλλον" και να αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο, καθώς, αν συμβεί αυτό, "θα ζήσετε στο σκοτάδι και σε ποτάμια αίματος".

"Μην εκφωνείτε πολιτικό λόγο. Τώρα είσαστε κατηγορούμενος. Αυτή είναι η μοίρα σας και ο ρόλος σας (ως πρόεδρος) έχει τελειώσει. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και αποφύγετε τους πολιτικούς λόγους", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου στον Σαντάμ.

"Αν δεν ήταν η πολιτική, ούτε εγώ θα ήμουν εδώ ούτε εσύ", απάντησε ο Σαντάμ, η δίκη του οποίου θα επαναληφθεί στις 5 Απριλίου.

Ο Σαντάμ και επτά πρώην συνεργάτες του κατηγορούνται για το θάνατο 148 σιιτών από το Ντουζάιλ, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας του που είχε σημειωθεί εκεί το 1982.

Ένδεκα άμαχοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν χθες όταν αμερικανικό ελικόπτερο βομβάρδισε το σπίτι τους στο χωριό Ισχάκι, 170 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.