Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Ασυγχώρητο έγκλημα" χαρακτήρισε ο Αμπάς την ισραηλινή επιδρομή στις φυλακές της Ιεριχούς και τη σύλληψη του Aχμέντ Σααντάτ, που πυροδότησε απεργίες και διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η κρίση έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ισραήλ και απειλεί τις εύθραυστες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στη Μέση Ανατολή μετά την εκλογική νίκη της Xαμάς.

Για "προσβολή κατά του παλαιστινιακού λαού" έκανε λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς, αναφερόμενος στην ισραηλινή εισβολή στις φυλακές της Ιεριχούς και τη σύλληψη του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) Αχμέντ Σααντάτ, την οποία χαρακτήρισε "ασυγχώρητο έγκλημα".

Ο Αμπάς, ο οποίος λόγω των τελευταίων γεγονότων διέκοψε την περιοδεία του στην Ευρώπη, υπονόησε ότι υπήρξε στενός συντονισμός μεταξύ των διεθνών παρατηρητών, που από το 2002 βρίσκονται στην Ιεριχώ, και των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη μόλις δέκα λεπτά μετά την αποχώρηση των ξένων παρατηρητών. Πριν από την αποχώρηση, άλλωστε, των δυτικών παρατηρητών το Ισραήλ διαμήνυε πως δεν θα διστάσει να εισβάλει στις φυλακές της Ιεριχούς.

Στόχος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η σύλληψη του αρχηγού της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" Aχμέντ Σααντάτ, ο οποίος είχε συλληφθεί προ πενταετίας από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας κατόπιν εντολής του Aραφάτ, ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Pεχαβάμ Zεέβι, και μέχρι την Τρίτη κρατούνταν στις φυλακές της Ιεριχούς υπό επιτήρηση Βρετανών και Αμερικανών.

Βρετανοί και Αμερικανοί δικαιολόγησαν την αποχώρηση των παρατηρητών τους επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας και, όπως είχε δηλώσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο Αμπάς είχε ενημερωθεί από τις 8 Μαρτίου με επιστολή ότι θα αποσύρονταν από τη φυλακή "αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν σεβόταν τις δεσμεύσεις της". Ευρωβουλευτές επέκριναν χθες την ισραηλινή επιχείρηση στην Ιεριχώ. "Ήταν μια ανώφελη και παράνομη στρατιωτική επιχείρηση", σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ την καταδίκη του για "οποιαδήποτε μορφή βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται", εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Διαδηλώσεις και γενική απεργία

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χθες σε όλη τη Δυτική Όχθη διαμαρτυρόμενοι για την απαγωγή από το Ισραήλ του ηγέτη της παλαιστινιακής στρατιωτικής οργάνωσης PFLP Αχμέντ Σααντάτ και πέντε συγκρατουμένων του από τη φυλακή της Ιεριχούς.

Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά στα Παλαιστινιακά Εδάφη και κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη γενική απεργία που κηρύχθηκε προχθές βράδυ απ' όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Ραμάλα, στη Ναμπλούς και στη Χεβρώνα, κρατώντας φωτογραφίες του Σααντάτ. "Υπάρχει πολλή οργή, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας", δήλωσε ο Ουισάμ Ραφίντι, μέλος της κεντρικής επιτροπής του PFLP απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στη Ραμάλα, κατηγορώντας τον Αμπάς ότι γνώριζε για την πρόθεση των διεθνών παρατηρητών της φυλακής να αποχωρήσουν από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ελεύθεροι οι όμηροι

Οι τελευταίοι τέσσερις ξένοι όμηροι που είχαν απαχθεί αφέθηκαν τελικώς ελεύθεροι χθες. Πρόκειται για ένα Νοτιοκορεάτη και δύο Γάλλους δημοσιογράφους και έναν Καναδό που εργαζόταν για ανθρωπιστική οργάνωση. Συνολικά ένδεκα δυτικοί υπήκοοι έπεσαν θύματα απαγωγής μετά την εισβολή στις φυλακές της Χεβρώνας που πυροδότησε έξαρση βίας και απαγωγών κατά δυτικών πολιτών.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ενδέχεται να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους εάν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια και οι απαγωγές δυτικών υπηκόων, όπως άλλωστε φέρεται να διεμήνυσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.