Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ericsson "καρφώνει" vodafone :: 15/3/2006 20:50:31) 

Αριστερά, ο Μπιλ Ζήκου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ericsson για την ΝΑ Ευρώπη δήλωσε άγνοια για τις υποκλοπές στα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και υπουργών.

Με non-Ericsson λογισμικό έγιναν οι υποκλοπές

Ericsson "καρφώνει" Vodafone

Στην αντεπίθεση πέρασε η εταιρεία Ericsson επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες των χειρισμών στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών στην εταιρεία Vodafone. Όπως δήλωσε χθες σε γραπτό υπόμνημά του προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνεια της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Ελλάς, Μπιλ Ζήκου, "η Ericsson δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία, εισαγωγή και χρησιμοποίηση του παράνομου λογισμικού στο δίκτυο της Vodafone".

Υποστήριξε ότι "η Ericsson πρώτη ανακάλυψε τη διενέργεια των υποκλοπών και ότι αμέσως ενημέρωσε σχετικά τον πελάτη της, τη Vodafone" και ανέφερε ότι η Vodafone Ελλάδος παρήγγειλε στην Ericsson το λογισμικό για τις νόμιμες συνακροάσεις στις 31 Οκτωβρίου 2005, η δε Ericsson παρέδωσε το λογισμικό αυτό στις 18 Νοεμβρίου 2005.

Σύμφωνα με τον κ. Ζήκου "αυτό που συνέβη στο περιστατικό των υποκλοπών είναι ότι ένα παρείσακτο non-Ericsson λογισμικό εμφυτεύθηκε στο δίκτυο της Vodafone Ελλάδος. Το εν λόγω λογισμικό χρησιμοποίησε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού LI, παρέκαμψε την ανάγκη χρησιμοποιήσεως συνθηματικών προσβάσεων και άλλων μεθόδων ασφαλείας και κατέστησε τις παράνομες συνακροάσεις, ενώ είχε τη δυνατότητα να αποκρύπτει την ύπαρξή του αλλά και τις παράνομες συνακροάσεις. Είχε επίσης την ικανότητα να σβήνει τα ίχνη του και τις καταγραφές που έκανε στα logs καθ' ον χρόνον εχρησιμοποιείτο".

Οι βουλευτές

Σε παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Ζώη, ότι ο Γ. Κορωνιάς δήλωσε πως η Vodafone δεν ήξερε, δεν παρήγγειλε και δεν παράλαβε το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων, που ενυπήρχε στο λογισμικό της Ericsson, ο κ. Ζήκου είπε: "Τους ενημερώσαμε, τους παράσχαμε πληροφόρηση και έγγραφη τεκμηρίωση ότι σε αυτή την έκδοση υπάρχει η βάση για νόμιμες συνακροάσεις, ενώ τα σχετικά έγγραφα τα δώσαμε και στην ΑΔΑΕ, ως πειστήρια". Μετά από αυτό ο βουλευτής ζήτησε την κατ' αντιπαράσταση ακρόαση των διευθυνόντων συμβούλων της Vodafone Γ. Κορωνιά και της Ericsson Μπ. Ζήκου.

Κληθείς να τοποθετηθεί ως προς την ευθύνη της Ericsson να ενημερώσει τις αρχές ο κ. Ζήκου είπε ότι "είμαστε υπεύθυνοι έναντι του πελάτη" και ότι "αυτός είχε υποχρέωση να πάει στις αρχές". Πρόσθεσε επίσης ότι από τη στιγμή της παράδοσης του λογισμικού "ο πελάτης έχει ευθύνη να προστατεύσει το απόκτημά του".

Ο κ. Ζήκου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσοι είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί που παρακολουθήθηκαν, δήλωσε ότι δεν συνέκρινε τους καταλόγους με τους αριθμούς των τηλεφώνων που παρήχθησαν από την εταιρεία του και από τη Βόνταφον. Σημείωσε ωστόσο ότι ένα αντίγραφο των αρχικών καταλόγων, που διατηρήθηκε "κατά λάθος" σε υπολογιστή της εταιρείας, δόθηκε στην ΑΔΑΕ, ενώ διαβεβαίωσε τη βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν παρατηρήθηκε ανάλογο πρόβλημα.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Καραμάριος, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα κληθούν για ακρόαση είτε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Ι. Αγγέλου, είτε κατ' αντιπαράσταση οι επικεφαλής της Βόνταφον και της Έρικσον, κ. Κορωνιάς και Ζήκου αντίστοιχα.

Έρευνα Διώτη

Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό ενημέρωσε χθες ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ι. Διώτης για την πορεία των ανακρίσεων στην υπόθεση της αυτοκτονίας του στελέχους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone Κ. Τσαλικίδη. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Διώτης θα έχει ολοκληρώσει την έρευνά του μέσα στον Απρίλιο του 2006.