Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Μνημειώδεις" δικονομικές παραβάσεις εκ μέρους του αμερικανικού κράτους κατήγγειλε η ομοσπονδιακή δικαστής Λεόνι Μπρινκέμα, που δικάζει στην πόλη Αλεξάντρια των ΗΠΑ τον μαροκινής καταγωγής Γάλλο υπήκοο Ζακαρίας Μουσάουι, ο οποίος φέρεται ότι είχε άμεση σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η δικαστής αποφάνθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στην ουσία εκμαίευσε τις καταθέσεις ουσιωδών μαρτύρων, όπως οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) και της Διοίκησης Ασφαλείας Μεταφορών (TSA), αποκαλύπτοντάς τους στοιχεία της δικογραφίας. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε να αποδείξει ότι αν ο Ζακαρίας Μουσάουι δεν είχε προβεί σε ψευδείς καταθέσεις στο FBI όταν είχε συλληφθεί, τρεις εβδομάδες προ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι αρμόδιες αρχές θα είχαν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και θα είχαν αποτρέψει τις επιθέσεις.

Η δικαστής αποφάσισε να αποσύρει από το κατηγορητήριο όλο το τμήμα του που βασίζεται σε μαρτυρίες στελεχών της FAA και της TSA. Ωστόσο, η δίκη θα συνεχιστεί κανονικά, με τον Μουσάουι να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες αρκούντως σοβαρές, για να κινδυνεύει να καταδικαστεί ακόμη και στην εσχάτη των ποινών. Υπενθυμίζεται ότι ο 37χρονος Ζακαρίας Μουσαουί έχει παραδεχθεί πως ήταν μέλος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα και έχει δηλώσει ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.