Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η παραγωγή πλαστών cd και ταινιών αποτελεί "ανθούσα" επιχείρηση της παραοικονομίας.

Σε κέντρο διακίνησης πειρατικών ψηφιακών προϊόντων έχουν μετατραπεί πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε επιχείρηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης - Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΕΔΕΥ - ΥΠΕΕ) Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν δύο επιχειρήσεις ενοικιάσεως βιντεοκασετών και πώλησης μουσικών CD να διακινούν πειρατικό υλικό.

Όπως δήλωσαν ο διευθυντής της υπηρεσίας Χρήστος Κουλίνας και ο προϊστάμενος του τμήματος ειδικών υποθέσεων Δημήτρης Μελάς, κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν πεντακόσιοι πενήντα ψηφιακοί δίσκοι εικόνας και ήχου και σχηματίσθηκαν οι ανάλογες δικογραφίες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η μία εκ των δύο επιχειρήσεων διακινούσε σχεδόν στο σύνολό της κλεψίτυπα εμπορεύματα.

Οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες επισήμαναν το γεγονός του μεγάλου ύψους φοροδιαφυγής σε αυτόν τον τομέα, αλλά και την αποστέρηση εσόδων από τους καλλιτέχνες, αφού, σύμφωνα με έρευνες, ένα στα τρία ψηφιακά προϊόντα είναι κλεψίτυπο. Εκτός, λοιπόν, από τη στέρηση εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, τελικά η όλη διαδικασία είναι αποτρεπτική για τους δημιουργούς, αφού γνωρίζουν ότι το προϊόν της εργασίας τους δεν μπορεί να προστατευθεί επαρκώς και άρα, μπορεί να τους αποφέρει ελάχιστα κέρδη. Όπως μας τόνισαν, ειδικά για τα αντίγραφα ταινιών, επειδή ο καταναλωτής συνήθως τα ενοικιάζει, τελικά θίγεται άμεσα, καθώς το προϊόν που παίρνει είναι κάκιστης ποιότητας, ενώ αυτός καταβάλει το κανονικό τίμημα ενοικίασης. Η κακή ποιότητα προέρχεται συνήθως από την αντιγραφή που γίνεται μέσω Διαδικτύου, με συνέπεια κατά τη διάρκεια της προβολής να εμφανίζονται μηνύματα αποτρεπτικά της πειρατείας και η εικόνα για μεγάλα διαστήματα να εμφανίζεται ασπρόμαυρη.

Κακή ποιότητα

Όπως μας τόνισαν οι ίδιοι παράγοντες, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου αντιγραφή γίνεται κατευθείαν στην κινηματογραφική αίθουσα, με αποτέλεσμα εικόνας κάκιστο, αλλά και με φαινόμενα, όπως ξαφνικά στην οθόνη να εμφανίζεται η φιγούρα κάποιου θεατή. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, όπως μας ανέφεραν, είναι η ποιότητα της μετάφρασης, η οποία δεν γίνεται με μεταφραστή αλλά μέσω κάποιας μεταφραστικής μηχανής, η οποία μεταφράζει κατά λέξη, με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι μία σειρά λέξεων χωρίς νοηματική σύνθεση.

Προτροπή για καταγγελίες

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες παρακαλούν τους πολίτες, που διαπιστώνουν τέτοια φαινόμενα, που θίγουν την αξιοπρέπειά τους ως καταναλωτές και φορολογούμενους, να τα καταγγέλλουν κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα στην υπηρεσία και στα τηλέφωνα 2310-571182, 139, 193.