Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τι αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη γρίπη των πτηνών :: 11/1/2006 20:45:37) 

"Εχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν", δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Τι αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη γρίπη των πτηνών

Τα σχέδια ενάντια στη νόσο

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

"Η επιδημιολογική εξέλιξη στην Τουρκία δεν είναι καλή. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό επί του παρόντος, αφού τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε εφησυχασμός αλλά πλήρης επαγρύπνηση της πολιτείας".

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου.

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας έχει εκδώσει και αναρτήσει στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" οδηγίες για τους πολίτες που ταξιδεύουν από και προς τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Ειδικότερα οι οδηγίες είναι οι εξής:

- Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν να φάτε κάτι ή να καπνίσετε. Το πλύσιμο των χεριών απομακρύνει δυνητικά μολυσματικούς παράγοντες από το δέρμα και αποτελεί βασικό μέτρο προφύλαξης από τη μετάδοση νοσημάτων.

- Αποφύγετε την επαφή (απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου) με ζωντανά ή νεκρά πουλερικά, καθώς και με άγρια πτηνά.

- Αποφύγετε την επίσκεψη σε υπαίθριες αγορές ζώων και πτηνών ή σε πτηνοτροφεία.

- Αποφύγετε την επαφή με επιφάνειες μολυσμένες από κόπρανα ή εκκρίματα πτηνών.

- Μην καταναλώνετε ανεπαρκώς μαγειρεμένο ή ωμό φαγητό που περιέχει κρέας πουλερικού ή αυγό. Ο ιός της γρίπης καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

- Μην επιχειρήσετε να εισαγάγετε ζωντανά πουλερικά ή πουλιά στην Ελλάδα από τις χώρες που θα επισκεφθείτε.

- Εάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα ή οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αναβάλλετε την επιστροφή σας, μέχρι να γίνετε καλά, εκτός εάν το ταξίδι σας γίνεται για ιατρικούς λόγους.

- Επιστρέφοντας από χώρα όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα γρίπης των πτηνών, παρακολουθήστε την υγεία σας για δέκα ημέρες. Εάν κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ημερών παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερώσετε το νοσοκομείο ή το γιατρό σας.