Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "θα τρίζουν τα κόκαλα" του πορθητή :: 8/1/2006 22:17:02) 

Κριτική του τουρκικού Τύπου στους εθνικιστές που διαμαρτυρήθηκαν για τον αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο

"Θα τρίζουν τα κόκαλα" του Πορθητή

Επικριτικός έναντι των διαμαρτυριών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής αγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη εμφανίστηκε χθες ο τουρκικός Τύπος. Για "γελοίες" διαμαρτυρίες έκαναν λόγο οι τουρκικές εφημερίδες, προσθέτοντας πως όλα όσα συνέβησαν αποτελούν "ένδειξη αμάθειας".

Υπενθυμίζεται πως μέλη της οργάνωσης "Πλατφόρμα του τουρκικού Κερατίου" πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με έφιππο, ο οποίος φορούσε στολή του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή και συνοδευόταν από γενίτσαρους. Σκοπός των μελών της ακραίας οργάνωσης ήταν να καταγγείλουν τις τελετές κατάδυσης του σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο, στον Άγιο Στέφανο, στο Μεσοχώρι (Ορτάκιο) και στις ανατολικές όχθες του Βοσπόρου όπου ζουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν εμπόδισαν καθόλου τις τελετές που είχαν προγραμματιστεί, αφού η αστυνομία είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφάλειας γύρω από τις εκκλησίες όπου θα πραγματοποιείτο η τελετή καθαγιασμού των υδάτων.

Όπως έγραφε χθες ο γνωστός αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ, "ορισμένοι εθνικιστές θεώρησαν ως απειλή κατά της τουρκικής κυριαρχίας την τελετή καθαγιασμού των υδάτων". Απευθυνόμενος στα μέλη της οργάνωσης τονίζει πως το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν "τα κόκαλα του Πορθητή να τρίζουν", υπενθυμίζοντας πως "ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής άφησε ελεύθερους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να τηρούν την πίστη τους στην Κωνσταντινούπολη", δίνοντας μάλιστα προνόμια αυτοδιοίκησης στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και τη δυνατότητα να εκλέγει τους πατριάρχες της. Για του λόγου το αληθές θυμίζει πως "το φιρμάνι που είχε εκδώσει ο Πορθητής για το θέμα αυτό υπάρχει ακόμη".