Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι προδιαγραφές των νέων διαβατηρίων :: 3/1/2006 20:58:00) 

Οι προδιαγραφές των νέων διαβατηρίων

Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε η αστυνομία για την έκδοση των φωτογραφιών που θα συνοδεύουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την έκδοση νέων διαβατηρίων από την Ελληνική Αστυνομία, οι προδιαγραφές για την έκδοση φωτογραφιών είναι οι εξής:

1. Η φωτογραφία του διαβατηρίου πρέπει να είναι πρόσφατη και όχι παλαιότερη από ένα μήνα.

2. Οι διαστάσεις της φωτογραφίας πρέπει να είναι συγκεκριμένες, δηλαδή 40x60 χιλιοστά, και πρέπει να έχει εμφανιστεί με χημικό τρόπο σε φωτογραφικό χαρτί υψηλής ποιότητας και όχι σε κοινό χαρτί με κοινούς εκτυπωτές.

3. Για τη φωτογραφία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο μετωπικός τύπος εικόνας. Η περιστροφή της κεφαλής θα πρέπει να είναι λιγότερο από +/-5 βαθμούς από το κέντρο σε κάθε κατεύθυνση (επάνω, κάτω δεξιά ή αριστερά).

4. Οι ώμοι του προσώπου που εικονίζεται στη φωτογραφία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι.

5. Η έκφρασή του πρέπει να είναι ουδέτερη (χωρίς χαμόγελο) με τα δύο μάτια κανονικά ανοιχτά και το στόμα κλειστό.

6. Ο εικονιζόμενος πρέπει να είναι αποκλειστικά μόνος χωρίς να εμφανίζονται πλάτες καρεκλών, παιχνίδια ή άλλα πρόσωπα.

7. Το φόντο πρέπει να είναι ομοιόμορφο ή με ομοιογενή χρωματισμό με απαλές διακυμάνσεις φωτεινότητας προς μία μόνο κατεύθυνση. Απαιτείται φόντο ελαφρού χρώματος, κατά προτίμηση λευκό ή πολύ ανοιχτό γκρι.

8. Το όριο του κεφαλιού-φόντου πρέπει να είναι εντελώς ευκρινές σε ολόκληρο το αντικείμενο. Δεν πρέπει να φαίνονται καθόλου σκιές στο φόντο του προσώπου. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σκοτεινές σκιές στα μάτια λόγω των φρυδιών. Η ίριδα και η κόρη των ματιών πρέπει να είναι ευκρινώς ορατή.

9. Ολόκληρη η περιοχή του προσώπου πρέπει να είναι σαφώς ορατή και χωρίς σκιές. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πέπλα, μαντίλια ή καπέλα πρέπει να αφαιρούνται. Σε περιπτώσεις που αυτά δεν μπορούν αφαιρεθούν για θρησκευτικούς λόγους, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα καλύμματα δεν κρύβουν οποιαδήποτε χαρακτηριστικά του προσώπου και δεν δημιουργούν κάποια σκιά. Εάν το άτομο φοράει συνήθως γυαλιά, τότε πρέπει να τα φοράει και όταν φωτογραφηθεί. Τα γυαλιά πρέπει να είναι καθαρά και διαφανή, ώστε η κόρη και η ίριδα των ματιών να είναι σαφώς ορατές.