Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "οι σοσιαλιστές θα κτίσουν έναν καλύτερο κόσμο" :: 30/1/2006 20:53:40) 

Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε πολλά συγχαρητήρια από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετείχαν στη σύνοδο.

Πανηγυρικά εξελέγη στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου

"Οι σοσιαλιστές θα κτίσουν έναν καλύτερο κόσμο"

Στο τιμόνι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρίσκεται από χθες και επισήμως ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την πανηγυρική εκλογή του από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετείχαν στη σύνοδο της Αθήνας. Αμέσως μετά την εκλογή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να δώσει το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τη διαφορετική αντίληψη που έχουν τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από τα συντηρητικά για την αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων παγκόσμιων προβλημάτων.

Oι διαφορές με τους συντηρητικούς

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για έναν καλύτερο κόσμο και το ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν στο χτίσιμό του οι σοσιαλιστές. Δήλωσε μη κομφορμιστής και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην παγκοσμιοποίηση και τις προτεραιότητες των σοσιαλιστών στη νέα αυτή κατάσταση, ενώ απαρίθμησε τις 15 βασικές διαφορές που, όπως υποστήριξε, υπάρχουν μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών. Ο νέος κόσμος που περιέγραψε θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία, μεγαλύτερη ασφάλεια, ευημερία και λιγότερη φτώχεια και πείνα. Θα έχει μεγαλύτερη ισότητα και ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη και αρμονία με το περιβάλλον, θα είναι "πιο ειρηνικός και με περισσότερη συνεργασία". Υποστήριξε ότι με τα σημερινά επιτεύγματα και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα πολλά προβλήματα, όπως η φτώχεια και η υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορούν να γίνουν παρελθόν. Τόνισε ότι η εγγύηση για αξιοπρεπή εργασία, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η βελτίωση του τομέα της υγείας, η αναχαίτιση πανδημιών (όπως το έιτζ και η μαλάρια), το σταμάτημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, όπως και η μείωση των ανισοτήτων, του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, η διασφάλιση της μόρφωσης για όλους, δεν είναι ουτοπικοί στόχοι. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι τα μεγάλα αυτά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται, διότι δεν υπάρχει σήμερα η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι σκεπτικοί, αν όχι κυνικοί, έναντι της πολιτικής.

Oι προτεραιότητες

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε επτά προτεραιότητες για τη δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της. Αυτές είναι ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης, η περιφερειακή συνεργασία, η ενότητα των πολιτών σε κοινή δράση, οι σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και η δημιουργία νέων συμμαχιών, η ισότητα των δύο φύλων και η οικοδόμηση της ειρήνης. "Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος", τόνισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και παρουσίασε το δεκαπεντάλογο των διαφορών που χωρίζουν τα σοσιαλιστικά κόμματα από τα κόμματα του συντηρητικού χώρου. "Πρώτα από όλα οι νεοσυντηρητικοί προσπαθούν να επιβάλουν τις αξίες τους στον κόσμο. Εμείς οι σοσιαλιστές και δημοκράτες προσπαθούμε να ενώσουμε τον κόσμο γύρω από τις αξίες μας", ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: "Αυτοί μιλάνε για φόβο, εμείς μιλάμε για ασφάλεια. Αυτοί μιλούν για τείχη και εμείς για γέφυρες. Αυτοί μιλάνε για αντιπαραθέσεις, εμείς για διάλογο. Αυτοί μιλάνε για καλά και κακά έθνη, καλές και κακές θρησκείες, εμείς μιλάμε για καλές και κακές πολιτικές. Αυτοί μιλάνε για πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, εμείς μιλάμε για την τρομοκρατία της βίας. Αυτοί μιλούν για την προσαρμογή των ανθρώπων στην παγκοσμιοποίηση, εμείς μιλάμε για την προσαρμογή της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους". Τέλος ευχαρίστησε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την εκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "μπορούμε να επανακτήσουμε τη δύναμη του σοσιαλισμού, σκεπτόμαστε τοπικά, δρούμε παγκόσμια".