Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προτείνει βελούδινο διαζύγιο κράτους - εκκλησίας :: 12/1/2006 20:12:53) 

Προτείνει βελούδινο διαζύγιο κράτους - εκκλησίας

O ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης επιχειρεί παρέμβαση στην αναθεώρηση του συντάγματος

Παρέμβαση στη διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του συντάγματος επιχείρησε χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση του υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

Παράλληλα πρότεινε την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, αποχώρηση από τα βουλευτικά έδρανα όσων καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις και γενναία αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας.

"Βελούδινο" διαζύγιο

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μίλησε για "βελούδινο διαζύγιο", από το οποίο, όπως είπε, "η εκκλησία έχει να κερδίσει και όχι να χάσει". Κόντρα στο ρεύμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επανέλαβε ότι ο χωρισμός είναι εφικτός, αφού προηγηθεί διεξοδικός διάλογος, ο οποίος μπορεί να γίνει χωρίς αντιδικίες και συγκρούσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ αλλά και η αρμόδια υπουργός Μ. Γιαννάκου έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα στην ατζέντα της αναθεώρησης, ενώ απόψεις, όπως αυτές του Άρη Σπηλιωτόπουλου, θεωρούνται μειοψηφικές.

Σχετικά με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δήλωσε: "παραμένω σταθερά υπέρ της διάταξης, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών το έχει απορρίψει και τα ΜΜΕ έχουν προβάλει αρνητικά το όλο θέμα".

Οχι βουλευτές

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης επίσης τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης της βουλευτικής ιδιότητας από την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Όπως είπε: "όποιος επιλέγει τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση θα πρέπει αυτόματα να δηλώνει παραίτηση από βουλευτής". Κατά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, αυτό γενικά διευκολύνει το κυβερνητικό έργο και ενισχύει τον κοινοβουλευτισμό. Έφερε δε ως παράδειγμα πολλές χώρες της Ε.Ε., όπως τη Γαλλία το Βέλγιο, την Αυστρία αλλά και την Κύπρο. Τόνισε πως στη Γαλλία σε περίπτωση ανασχηματισμού τα μέλη των κυβερνήσεων έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αυτόματα την επιστροφή τους στα έδρανα της βουλής.

Για την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας ο ευρωβουλευτής τη ΝΔ είπε ότι "αν υιοθετηθεί θα βοηθήσει πολλές εξέχουσες κοινωνικές προσωπικότητες, που δεν τολμούν να εκτεθούν στον πολιτικό στίβο, να συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό προσκήνιο". Διευκρίνισε όμως ότι "μόνο μία φορά θα μπορεί κάποιος να εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας και στη συνέχεια, αν του δοθεί η δυνατότητα, θα μπορεί να δοκιμάσει τη δύναμή του στην κάλπη".

Τέλος, εισηγήθηκε τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών παραγωγής κοινοβουλευτικού έργου, προκειμένου το ελληνικό κοινοβούλιο να γίνει πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο.