Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μετεκλογικός "πυρετός" επικρατεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς μετά τη Φατάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ αρνείται να μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Χαμάς, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν χθες το βράδυ συνάντηση αντιπροσωπίας της Χαμάς με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπού Αμπάς, προκειμένου να ανακοινωθεί και τυπικά η εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ισμαήλ Χανίγιε.

Στελέχη της Χαμάς έχουν ήδη αρχίσει τις επαφές με άλλα κινήματα, καθώς, παρότι η Χαμάς διαθέτει αυτοδυναμία, επιζητά να ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας. Η Χαμάς επιδιώκει κατά βάση συνεργασία με τη Φατάχ, ωστόσο το κίνημα του Μαχμούντ Αμπάς επιμένει ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Η ισλαμική Τζιχάντ στην πρόσκληση για κυβερνητική συνεργασία τόνισε ότι "δεν θα συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση, αλλά θα σταθούμε στο πλευρό της Χαμάς στα σχέδια της αντίστασης για την προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων μας", όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της Τζιχάντ Νάφεζ Αζάμ. Αναμένονται συνομιλίες της Χαμάς και με εκπροσώπους άλλων οργανώσεων.

Βάσει νόμου, η Χαμάς έχει τρεις εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση με παράταση δύο εβδομάδων, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Εάν αποτύχει, ο Μαχμούντ Αμπάς έχει το δικαίωμα να ζητήσει από άλλη παράταξη ή οποιονδήποτε εκτός Βουλής να σχηματίσει κυβέρνηση.

Χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Αλβάρο ντε Σότο, εξέφρασε αντιρρήσεις για τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού των Παλαιστινίων από το Ισραήλ με το πάγωμα της καταβολής φόρων. Ανώριμη χαρακτήρισε την απόφαση, τονίζοντας πως "αυτά είναι χρήματα που ανήκουν στους Παλαιστινίους και δεν πρέπει να παρακρατούνται". Για εναλλακτικές λύσεις και συνδρομή από τον αραβικό κόσμο έκανε λόγο ο Χανίγιε.