Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέα στοιχεία για την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε ενδέχεται να προκύψουν από το τεστ DNA στο παλτό που φορούσε τη μοιραία νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου 1986. Το βράδυ εκείνο ο Πάλμε, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έβγαινε από κινηματογράφο στο κέντρο της Στοκχόλμης, όταν ένας άνδρας, η ταυτότητα του οποίου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Σύμφωνα με μάρτυρες ο δολοφόνος επιτέθηκε στο Σουηδό πρωθυπουργό από πίσω και έβαλε το χέρι του στον ώμο του, πριν να πυροβολήσει.

Η αστυνομία πιστεύει σήμερα πως το παλτό αυτό μπορεί να φέρει ίχνη του DNA του δολοφόνου, πράγμα που θα καθιστούσε δυνατή την αναγνώρισή του. Για αυτό και, όπως αποκαλύπτει η σουηδική εφημερίδα "Aftonbladet", θα υποβληθεί σε τεστ DNA στη Γερμανία και στη Βρετανία, σε ειδικό ιατροδικαστικό κέντρο στο Μπέρμιγχαμ και στο κεντρικό εργαστήριο της γερμανικής αστυνομίας στο Βισμπάντεν. "Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το ίχνος του DNA θα είναι επαρκές", δήλωσε στην εφημερίδα ο Στιγκ Έντκβιστ, υπεύθυνος της έρευνας για τη δολοφονία του Πάλμε.

Παρά τα δεκάδες χιλιάδες στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις δύο δεκαετίες μετά το φόνο, το έγκλημα αυτό παραμένει ένα αίνιγμα και το όπλο, ένα Magnum 357, δεν βρέθηκε ποτέ. Ο βασικός ύποπτος για το φόνο, ο Κρίστερ Πέτερσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο του 1989 και μετά είχε αθωωθεί, πέθανε το 2004.