Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΡΑΝ - ΜΟΣΧΑ

Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκαν χθες στη Μόσχα οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ιρανών διπλωματών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Δεν αναμένονταν άλλωστε θετικές εξελίξεις, καθώς το Ιράν επιμένει στη συνέχιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων, ακόμη και αν αποδεχθεί το ρωσικό σχέδιο για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη Ρωσία. Ο εμπλουτισμός ουρανίου θεωρείται το πλέον κρίσιμο τμήμα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που βεβαίως αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει παραπέμψει το ζήτημα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την απόφαση της Τεχεράνης να αφαιρέσει τις σφραγίδες των εγκαταστάσεων στη Νατάνζ.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, Μοχαμάντ Χαντί Νετζάντ Χοσεϊνιάν, το Ιράν δεν θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως όπλο στη διένεξή του με τη Δύση γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι όμως, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχουν υπονοήσει ότι το Ιράν είναι πιθανό να μειώσει τις εξαγωγές του σε αντίποινα για τυχόν επιβολή κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά της Τεχεράνης.

ΙΝΔΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ

Πυρηνική συνεργασία

Συμφωνία για πυρηνική συνεργασία με ειρηνικούς σκοπούς υπέγραψαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σιγκ κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρώτος στην Ινδία, η οποία παραλίγο να σκιαστεί από την υπόθεση με το αεροπλανοφόρο Κλεμανσό. Το παροπλισμένο γαλλικό πολεμικό πλοίο επρόκειτο να διαλυθεί στην Ινδία, αλλά ακολούθησε καταιγισμός διαμαρτυριών, διότι περιείχε αμίαντο, με αποτέλεσμα ο Γάλλος πρόεδρος να δώσει τελικά εντολή για την επιστροφή του. Συνολικά, οι δύο χώρες υπέγραψαν εννέα συμφωνίες, μεταξύ άλλων στον τομέα της άμυνας, στο εμπόριο και τον τουρισμό. Η Γαλλία ελπίζει εξάλλου να υπογράψει αμυντική συμφωνία για την πώληση 126 πολεμικών αεροσκαφών στην Ινδία, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκατοντάδες Ινδοί σιχ διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση του γαλλικού κράτους να φέρουν το χαρακτηριστικό τουρμπάνι, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των θρησκευτικών συμβόλων.