Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τσαρλς ρις: διαχρονικός ο θουκυδίδης :: 7/2/2006 19:51:32) 

Τσαρλς Ρις: Διαχρονικός ο Θουκυδίδης

Ο Αμερικανός πρεσβευτής υποδεικνύει την ανάγνωση αρχαίων Ελλήνων

Οι στρατιωτικοί πρέπει να αποκτούν αρχαιοελληνική παιδεία από τον Περικλή, τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο ως προγόνους των αξιωματικών, ανέφερε χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις στη διάλεξη που έδωσε στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου της Θεσσαλονίκης με θέμα "Διατλαντική συνεργασία μέσω ΝΑΤΟ" (Translantic cooperation through NATO).

Ο κ. Ρις έφερε ως παράδειγμα τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη, για να υποστηρίξει ότι όλοι οι στρατιωτικοί πρέπει να μορφωθούν με αναφορές στους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς και πολιτικούς.

Επιπλέον ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ την πιο επιτυχή στρατιωτική συμμαχία του κόσμου και για την προσφορά του στη χώρα μας ανέφερε, ως παράδειγμα διεθνούς απειλής για τα ελληνικά συμφέροντα, την επίθεση που έγινε σε κρουαζιερόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία ανοιχτά της Σομαλίας. "Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ναυτιλίας έχει δεσμούς με την Ελλάδα, ελληνική σημαία, ελληνική ιδιοκτησία, ελληνικό πλήρωμα, Έλληνες ασφαλιστές. Μοιραζόμαστε το συμφέρον να μπορούμε να απαντήσουμε", είπε ο κ. Ρις, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παρέχει αυτή τη δυνατότητα να κάνει τις θάλασσες ασφαλείς.

"Η Ελλάδα είναι ηγέτης όταν η συμμαχία πηγαίνει στη θάλασσα", είπε ο κ. Ρις δίνοντας ως παράδειγμα τόσο την εγκατάσταση στην Κρήτη του κέντρου θαλάσσιας εκπαίδευσης όσο και την απαράμιλλη, όπως την χαρακτήρισε, ικανότητα που επέδειξαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στη μεταφορά υλικού για την ενίσχυση του ιρακινού στρατού για τις εκλογές του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από τους σπουδαστές της σχολής για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρεσβευτής είπε πως είχε στόχο να προλάβει ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα με την αμφισβήτηση της συμφωνίας της Οχρίδας από τους εθνικιστές. Επανέλαβε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στον ΟΗΕ, ενώ σημείωσε ότι η αίτηση για ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έγινε ως FYROM και εξέφρασε την επιθυμία το θέμα να μην επηρεάσει την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.