Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Δύση θυμήθηκε ξανά τα τελεσίγραφα προς τη Σερβία, για να πετύχει την παρεμβατική πολιτική της στην περιοχή, έστω κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το χαρακτηρισμό προειδοποίησης και όχι τελεσιγράφου στην προθεσμία ενός μήνα για παράδοση από τη Σερβία του Μλάντιτς, απειλώντας με διακοπή συνομιλιών Βελιγραδίου με την Ε.Ε. Το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισε να δώσει έναν μήνα προθεσμία στη Σερβία, για να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην στρατιωτικό ηγέτη της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, διαφορετικά κινδυνεύουν οι σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών των "25" απέφυγαν να προβούν σε διακοπή των συνομιλιών της Ε.Ε. με το Βελιγράδι, όπως ζητούσε η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα ντελ Πόντε.

"Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ πρέπει να επιτευχθεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις (της Σερβίας και Μαυροβουνίου) για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (με την Ε.Ε.) δεν θα διακοπούν", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών. "Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία έχει ακόμη μερικές εβδομάδες, για να ανταποκριθεί στο αίτημα της συνεργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής προεδρίας. Η Γαλλία μάλιστα πρότεινε να τεθεί ρητά και συγκεκριμένα προθεσμία έως την 4η Απριλίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμφωνήθηκε.

"Δεν πρόκειται να δώσουμε τελεσίγραφο. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης την ιδέα να τεθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το Βελιγράδι πρέπει να παραδώσει τον Μλάντιτς και τους άλλους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αντίστοιχη προειδοποίηση απευθύνθηκε και προς το Σεράγεβο από την Ε.Ε. για συνεργασία με τη Χάγη, καθώς τόσο η Σερβία-Μαυροβούνιο όσο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη άρχισαν το φθινόπωρο τις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Ε.Ε., πρώτο σκαλί προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίκη κατά Σερβίας-Μαυροβουνίου

Η πρώτη δίκη με κατηγορούμενο ένα κράτος για γενοκτονία άρχισε χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να εγκαλεί το Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά τον εμφύλιο του 1992-1995. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας προσδοκούν από την υπόθεση αυτή να κερδίσουν αποζημιώσεις από τη σερβική κυβέρνηση, ενώ η Σερβία ισχυρίζεται ότι δεν είχε σκοπό να "σβήσει από το χάρτη" τους μουσουλμάνους στην Ανατολική Βοσνία.

Η υπόθεση αναμένεται να εστιαστεί κυρίως στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Κόσοβο: Ο Κοστούνιτσα προειδοποιεί

Ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος στην ομιλία του κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητείται το ζήτημα του Κοσόβου, τόνισε ότι "η Σερβία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτους εντός των συνόρων της χώρας". "Μία τέτοια παράλογη πράξη χωρίς προηγούμενο θα μπορούσε να κλονίσει το σύστημα ισορροπιών που επικρατεί στα Βαλκάνια", σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε "ιστορικό συμβιβασμό" την προτεινόμενη προς τους Αλβανούς λύση από το Βελιγράδι περί "ουσιαστικής αυτονομίας με πολλές αρμοδιότητες και θεσμικούς μηχανισμούς, για να καθορίζουν ανενόχλητα την οικονομική και κοινωνική ζωή με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια".

Η επιτροπή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου παρουσίασε έκθεση για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης με τους Αλβανούς, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στην Βιέννη. Στο Βελιγράδι βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος θα ενημερώσει τη σερβική πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής συνάντησης στη Βιέννη.