Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προσφυγή στη διπλωματία :: 15/1/2006 21:32:25) 

"Το Ιράν θα αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία ακόμη κι αν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε προχθές ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το Ιράν επικαλείται τη διπλωματική οδό για την επίλυση των προβλημάτων με τις δυτικές χώρες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

Προσφυγή στη διπλωματία

Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, υποστήριξε χθες η Τεχεράνη, η οποία, ωστόσο, ανέφερε πως δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να επαναλάβει τις πυρηνικές έρευνες, μετά τη διακοπή για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων, απόφαση που έχει προκαλέσει τις επικρίσεις της διεθνής κοινότητας.

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν προκάλεσε όταν αφαίρεσε σφραγίδες του ΟΗΕ με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε εξαρτήματα που καθαρίζουν ουράνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή πυρηνικών βομβών. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και των τριών μεγαλύτερων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, οι οποίες τόνισαν πως έχει έρθει η ώρα το Ιράν να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ενδέχεται να του επιβάλει κυρώσεις.

«Η διπλωματία είναι η μόνη ξεκάθαρη απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρέζα Ασέφι και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει νομική βάση για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί, το Ιράν δεν φοβάται». Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε προχθές πως το Ιράν δεν θα αποκλίνει από την προσπάθειά του να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία σε περίπτωση που παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Βρετανία ανάμεσα σε εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και των τριών ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητιόταν το θέμα του Ιράν. Σύμφωνα με τον Ασέφι, κατά τη συνάντηση πρέπει να αποφευχθεί να χρησιμοποιηθεί απειλητική γλώσσα κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. «Τα καλύτερα αποτελέσματα σίγουρα θα επιτευχθούν αν καταφύγουμε στις διαπραγματεύσεις και χρησιμοποιήσουμε γλώσσα γεμάτη σεβασμό, παρά τη γλώσσα των απειλών και του εκφοβισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ιράν υποστηρίζει πως δεν έχει καμία πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αλλά έχει ξεκάθαρα το δικαίωμα, ως μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών, να αναπτύξει πλήρες πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

Από σουνιτική οργάνωση

Απαγωγή τριών Τούρκων τουριστών

Χθες ο Ασέφι επιβεβαίωσε την απαγωγή τριών Τούρκων τουριστών στο νοτιοανατολικό Ιράν, προσθέτοντας πως οι απαγωγείς τους είναι οι ίδιοι που είχαν απαγάγει εννέα Ιρανούς στρατιώτες στα τέλη Δεκεμβρίου. «Δυστυχώς τρεις Τούρκοι πολίτες απήχθησαν. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους απελευθερώσει και να είναι σε επαφή με την πρεσβεία της Τουρκίας. Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι οι τρεις Τούρκοι απήχθηκαν από την ίδια οργάνωση που απήγαγε στρατιώτες μας. Ελπίζουμε πως θα απελευθερωθούν σώοι και αβλαβείς», ανέφερε ο Ασέφι. Πριν από μία εβδομάδα ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Μουσταφά Πουρ Μοχαμαντί είχε δηλώσει πως η ομάδα που απήγαγε τους εννέα Ιρανούς στρατιώτες στα τέλη Δεκεμβρίου στην παραμεθόριο περιοχή με το Πακιστάν «υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και επηρεάζεται ιδεολογικά από τους Ταλιμπάν». Όπως είχε μεταδώσει το δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, σουνιτική οργάνωση που αποκαλείται Τζουνταλάχ (στρατιώτες του Αλλάχ) απείλησε να σκοτώσει τους Ιρανούς συνοριοφύλακες αν το Ιράν αρνηθεί να απελευθερώσει δεκαέξι από τους συντρόφους τους. Πάντως, οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν πως οι απαγωγείς των τριών Τούρκων ήταν έμποροι ναρκωτικών που ζητούσαν λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε όμηρο που θα απελευθέρωναν.