Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( απεργούν οι οικοδόμοι ) 

Απεργούν οι οικοδόμοι

Τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές στην αυριανή 24ωρη απεργία, ζητάει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Οι οικοδόμοι, αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας τους, θα απέχουν από όλες τις κατασκευαστικές εργασίες, αντιδρώντας στην πολική της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στη Θεσσαλονίκη οι οικοδόμοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 10 το πρωί.

Κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η διατήρηση των ρυθμίσεων για τα "βαρέα και τα ανθυγιεινά επαγγέλματα". Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των οικοδόμων, η κυβέρνηση, "κορυφώνοντας" την αντιλαϊκή της πολιτική, προχωράει στην κατάργηση των "βαρέων και ανθυγιεινών", που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κλάδου.

Η κατάργηση των "βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων" θα σημαίνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα δομικά έργα και τις κατασκευές και τη συνολική αλλαγή του συνταξιοδοτικού τους συστήματος.

Τα πυρά των οικοδόμων δέχεται και το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς και το "μεγάλο πακέτο" ασφαλιστικών μέτρων, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί, χαρακτηρίζοντας τα "αντασφαλίστηκα" και παρόμοια με τους νόμους για την κοινωνική ασφάλιση της ΝΔ.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων της Θεσσαλονίκης ζητάει την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων και τη μείωση του αριθμού των ενσήμων για την αναπηρική σύνταξη από κοινή νόσο, σε 300 ανά 5ετία.

Για την ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών οι οικοδόμοι ζητούν την άμεση καταβολή στεγαστικών δανείων από τον Οργανισμό Εργατική Κατοικίας, άτοκα και στο ύψος της αγοραζόμενης κατοικίας.