Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τη μεθεπόμενη βδομάδα θα αρχίσουν στη Βιέννη οι συνομιλίες του ειδικού απεσταλμένου - μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, με τις αντιπροσωπείες των Αλβανών και των Σέρβων Κοσοβάρων, για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και με αρχή από το ζήτημα της διοικητικής αποκέντρωσης.

Αυτό έγινε γνωστό από τις δηλώσεις του ίδιου του Αχτισάαρι, που είπε πως "τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί στις 25 Ιανουαρίου και ελπίζω να διεξαχθεί τότε, καθώς στη συνέχεια έχουμε πολλές άλλες υποχρεώσεις". Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, στη Βιέννη (μαζί με τον αναπληρωτή του Αλμπέρ Ροάν), ο Αχτισάρι υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση για τη σύνθεση των αντιπροσωπειών, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως έως το τέλος του μήνα θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις για την αποκέντρωση. "Θα εκπλησσόμουν αν οι αντιπροσωπίες από το Βελιγράδι και την Πρίστινα δεν έρχονταν στη Βιέννη", είπε ο Φιλανδός πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, όπως επισήμανε, θα εξεταστεί το ζήτημα της διοικητικής αποκέντρωσης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχολιάζοντας τις θέσεις που διατυπώνονται ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο διοικητής της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UΝMIK), Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν, δήλωσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δεν συνεπάγεται το ενδεχόμενο διαίρεσης ή δημιουργίας εθνικών διαδρόμων εντός του εδάφους της επαρχίας. "Είναι απολύτως σαφές ότι η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι ενταγμένη στην ατζέντα των συνομιλιών", αν και είπε ότι εκτός από τα σχόλια των μέσων ενημέρωσης δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για την πρόταση - σχέδιο του Βελιγραδίου για δημιουργία διοικητικής αυτόνομης οντότητας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του αλβανοκοσοβαρικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Πέτερσεν εξετάζει ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και καρκινοπαθή (στον πνεύμονα), Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, η κατάσταση της υγείας του οποίου έχει επιδεινωθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ekspres", στην αναζήτηση διαδόχου του Ρουγκόβα συμμετέχει και ο επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.

Μια πέτρα στα νεφρά οδηγεί στον Μλάντιτς;

Μια πέτρα στα νεφρά που φέρεται να ταλαιπωρεί τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, ενδέχεται να συμβάλει στον εντοπισμό του, εκτιμούν ειδικοί, αφού η ασθένεια αυτή απαιτεί συνεχή θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, ο πρώην αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού νοσηλεύτηκε το 1997 στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Βελιγραδίου εξαιτίας μιας πέτρας στα νεφρά του.

Κάριτς κατά Κοστούνιτσα

Πολιτικοοικονομικές αντιθέσεις στη Σερβία απειλούν να διαταράξουν ακόμη μια φορά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Ο Σέρβος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του "Κινήματος Δυνάμεων Σερβίας" Μπόγκολιουμπ Κάριτς (και πρώην συνδαιτυμόνας του Μιλόσεβιτς) απείλησε τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, τον οποίο και κατηγόρησε για διαφθορά.

"Θα φύγουν από την εξουσία, όπως ήρθαν", είπε χαρακτηριστικά ο Κάριτς, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το σκάνδαλο με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας "Mobtel", της οποίας ήταν ιδιοκτήτης και την απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας να αφαιρέσει την άδεια παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, γιατί αυτή συνεργάστηκε με Αλβανό στην επέκταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας "Barometar", μόνο το 11,4% των πολιτών της Σερβίας φέρεται να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το 74,7% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.