Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( απάντηση της δεη :: 12/1/2006 20:01:40) 

Απάντηση της ΔΕΗ

Απολύτως σύννομη και συνταγματική, τόσο από ασφαλιστική άποψη όσο και από εργασιακή, είναι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που αφορά την οικειοθελή αποχώρηση παλαιών στελεχών της επιχείρησης, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η εν λόγω απόφαση δεν θίγει τη βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι αφορά σαφώς διακριτή κατηγορία μισθωτών, αυτή των στελεχών.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου της ΓΕΝΟΠ, που εξέφρασε την αντίθεσή της στο εν λόγω μέτρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για μια απόφαση - τομή, που έρχεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα για τη ΔΕΗ προβλήματα, με θετικό για τα στελέχη της τρόπο, αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια συμβολή τους στην πορεία της επιχείρησης, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της και στην αποσυμφόρηση της διοικητικής πυραμίδας.

Ακόμη και στην περίπτωση που το σύνολο των εμπιπτόντων στο μέτρο (περίπου 200) αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2006, τονίζει η ΔΕΗ, η επιχείρηση μπορεί με ευχέρεια να προβεί στην αντικατάστασή τους με νεότερα στελέχη από τη δεξαμενή των υπολοίπων 1.500 στελεχών της.

Η ΔΕΗ επισημαίνει επίσης ότι ο ασφαλιστικός φορέας του προσωπικού, του οποίου η επιχείρηση είναι ο βασικός χρηματοδότης, δεν θα υποστεί επιβάρυνση, καθώς στα εν λόγω στελέχη, τα οποία ούτως ή άλλως μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, δεν χορηγείται ούτε μια ημέρα πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Επιπροσθέτως οι συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα, που θα εισπράξουν, θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που θα ελάμβαναν εάν συνταξιοδοτούνταν μεταγενέστερα και σε κάθε περίπτωση ο αριθμός τους δεν ξεπερνά το 1% του συνόλου των συνταξιούχων της ΔΕΗ.