Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σε κρυσταλλοπηγη και κακαβια για τα ραδιενεργα αποβλητα ) 

ΣΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΑΚΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Εξακολουθεί η επαγρύπνηση

Συνεχίστηκαν χθες, για δεύτερη μέρα, οι αυστηροί έλεγχοι στις ελληνοαλβανικές διόδους, για τον εντοπισμό ραδιενεργού φορτίου, το οποίο, όπως αποκάλυψε η "Μ", άγνωστοι θα επιχειρούσαν να εισάγουν στη χώρα μας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν χθες, για δεύτερη μέρα, οι τελωνειακές αρχές στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η πληροφορία, που είχαν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με την οποία στις 3 Μαρτίου αναμένονταν να περάσει από το τελωνείο φορτηγό αυτοκίνητο με ραδιενεργό φορτίο -θέμα που αποκάλυψε χθες η "Μ"- έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση όλο το προσωπικό του τελωνείου. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έκαναν στην κυριολεξία "φύλλο και φτερό" τα φορτηγά που έφταναν από την αλβανική πλευρά. Αυξημένα μέτρα πάρθηκαν και στο τελωνείο της Κακαβιάς, καθώς, λόγω κατολίσθησης στο αλβανικό έδαφος του εθνικού δρόμου που οδηγεί από την Αλβανία στην Κρυσταλλοπηγή, η αλβανική αστυνομία διοχέτευε την κίνηση πολλών φορτηγών προς το τελωνείο της Ηπείρου.

Το θέμα επιβεβαίωσε χθες, για άλλη μία φορά, ο προϊστάμενος του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, Γεώργιος Σαμαρτζίδης, ο οποίος ενημέρωσε την προϊσταμένη του αρχή, τη 19η διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών. Η εντολή που έλαβε ήταν σαφέστατη: "Διενεργείστε εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε διερχόμενο όχημα".

Ραδιενεργό υλικό από κοβάλτιο είναι, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το επικίνδυνο φορτίο, το οποίο όμως μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε φτάσει ούτε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, ούτε στην Κακαβιά. Οι αρμόδιοι θεωρούν τα Σκόπια ως την πλέον πιθανή χώρα προέλευσης του ραδιενεργού φορτίου, αλλά είναι άγνωστο το ακριβές σημείο του τελικού του προορισμού. Το φορτίο θα ήταν συσκευασμένο σε φύλλα από χάλυβα, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμο, ακόμη και από ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας. Ένα τέτοιο μηχάνημα προμηθεύτηκε πάντως από προχθές το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και ελέγχει όλα τα αυτοκίνητα.

Ανήσυχοι εμφανίστηκαν παράγοντες του νομού Φλώρινας. Ο δήμαρχος του ακριτικού δήμου Πρεσπών, που βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, Γιάννης Γερμανίδης, εξέφρασε δέος "στην ιδέα και μόνο ότι υπάρχουν παρανοϊκά μυαλά, που απεργάζονται τόσο επικίνδυνα σχέδια". Πρόσθεσε ότι "στην περιοχή μας έχουμε δυο λίμνες, που αποτελούν πύλη εισόδου. Ποιος μας λέει ότι κάποια στιγμή αυτοί οι παρανοϊκοί δεν θα σκεφτούν να ρίξουν ραδιενεργά κατάλοιπα στις λίμνες".

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κρυσταλλοπηγής, Αλέξανδρος Τράσιας, έδωσε μία άλλη διάσταση: "Πέρα από τη γενική επικινδυνότητα", υπογράμμισε, "η διαδρομή είναι άκρως επικίνδυνη και σε περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος και διαρροής ποσότητας ραδιενέργειας, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες".

Τι λένε οι ειδικοί

Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν τι θα μπορούσε να συμβεί, αν τα ραδιενεργά απόβλητα αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Από τη στιγμή που συμβεί κάτι τέτοιο, θα μολυνθούν τα φυτά, τα ζώα, ο υδροφόρος ορίζοντας και, μέσω του νερού και της τροφικής αλυσίδας, ο άνθρωπος.

Το σενάριο μοιάζει εφιαλτικό, μπορεί όμως να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αφού δυστυχώς η ραδιενέργεια και τα δραματικά της αποτελέσματα είναι άχρωμα, άοσμα και αθόρυβα…

Τα ραδιενεργά απόβλητα είναι μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα, που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της σε γειτονικές χώρες, όπως τα Σκόπια. Στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν ανακαλυφθεί, σε σπηλιές, ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία, όπως κατήγγειλε βουλευτής των Σκοπίων, πιθανώς προέρχονταν από τη Γερμανία ή τη Γαλλία.

Τα ραδιενεργά απόβλητα, εξηγούν οι ειδικοί, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Στα υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού κινδύνου. Τα υψηλού κινδύνου απόβλητα έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και αχνίζουν. Γι' αυτούς τους λόγους ο εντοπισμός τους είναι πολύ πιο εύκολος, ενώ η μεταφορά τους ιδιαίτερα δύσκολη.

Τα μεσαίου κινδύνου απόβλητα παράγονται από πυρηνικά εργοστάσια χωρών, που δεν διαθέτουν ειδικούς μηχανισμούς επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία. Στην τρίτη περίπτωση, τα ραδιενεργά απόβλητα είναι επεξεργασμένα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα της ραδιενέργειάς τους έχει χαθεί.

Τέτοιες μέθοδοι επεξεργασίας ακολουθούνται στην Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας μόλυνσης είναι ανεξέλεγκτες και εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ο χώρος, στον οποίο θα… πεταχτούν.

"Δυστυχώς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή", εξηγεί ο καθηγητής φυσικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, ενώ ο αντιπρόεδρος της Mesaep (διεθνούς οργάνωσης για την προστασία της Μεσογείου), καθηγητής φυσικής, Φωκίων Βοσνιάκος, επισημαίνει ότι πρέπει όλα τα τελωνεία και τα αεροδρόμια της χώρας να εφοδιαστούν με μετρητές ραδιενέργειας.