Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι Βρυξέλλες για την παύση της δίωξης κατά του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου. Ο Παμούκ κατηγορείτο για προσβολή της εθνικής ταυτότητας της Τουρκίας με τις δηλώσεις του περί σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η συγκεκριμένη υπόθεση είχε εγείρει ζήτημα συνολικά για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για "καλά νέα" όσον αφορά την ελευθερία λόγου στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα πως η απόφαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο, για να έχουν "θετική έκβαση" παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν.

Ο Ρεν επισήμανε πως, ενώ η υπόθεση του Παμούκ έτυχε μεγάλης προσοχής, αριθμός δημοσιογράφων, εκδοτών, συγγραφέων και ακαδημαϊκών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες στην Τουρκία και κάλεσε την Άγκυρα να πάρει μέτρα, για να εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης.

Μέχρι το 2010 ο Αγκτζά

Στην άλλη καυτή δικαστική υπόθεση που απασχολεί την Τουρκία, αυτή του επίδοξου δολοφόνου του πάπα Ιωάννη Παύλου Β', Αλί Αγκτζά, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση για πρόωρη αποφυλάκισή του και τελικά θα αποφυλακιστεί το 2010.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά φυλακίστηκε και πάλι την Παρασκευή έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα ελευθερίας, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε πως τα 20 χρόνια που εξέτισε ο Αγκτζά σε ιταλική φυλακή για την απόπειρα δολοφονίας δεν πρέπει να συμψηφιστούν στην ποινή που του έχει επιβληθεί στην Τουρκία για διαφορετικές κατηγορίες -κυρίως τη δολοφονία του Αμπντί Ιπεκτσί.