Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αργα χθες το βραδυ οριστηκε συναντηση ανωμεριτη - πασε ) 

ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΠΑΣΕ

Ελπίδες για άρση του αδιεξόδου

Το αίτημα της Πανθεσσαλικής να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, τελικώς έγινε δεκτό και ίσως οδηγήσει στην εκτόνωση της κατάστασης -Η ΑΤΕ χθες προέβη στην εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών

Η σημαντικότερη εξέλιξη στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, συνέβη αργά χθες το βράδυ και αφορά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Ανωμερίτη και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών. Η συνάντηση αυτή, η οποία ορίστηκε για τις 3.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσει στην αποκλιμάκωση, καθώς σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, οι αγρότες επιζητούν ορισμένες διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αποχωρήσουν.

Το αίτημα της Πανθεσσαλικής για συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, αρχικώς είχε απορριφθεί από τον κ. Ανωμερίτη και το γεγονός αυτό ανέβασε τους τόνους και την αγωνιστική διάθεση στον κόμβο της Βιοκαρπέτ.

Στη χθεσινή απογευματινή συνέλευση των αγροτών, με τη συμμετοχή και των φορέων της Καρδίτσας, στη Βιοκαρπέτ ο Βαγγέλης Μπούτας, κατήγγειλε τον υπουργό Γεωργίας, λέγοντας ότι φυγομαχεί. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Μπούτας ο υπουργός Γεωργίας, προσχηματικά χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της παρουσίας του στη Βουλή για να μην συναντηθεί με την ΠΑΣΕ.

Η χθεσινή συγκέντρωση των φορέων της Καρδίτσας συνοδεύτηκε παράλληλα με ωριαίο αποκλεισμό του οδοστρώματος, ο οποίος διήρκεσε από τις 6.30 έως τις 7.30 το απόγευμα.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές πάντως, χαρακτήρισαν ημίμετρα που θολώνουν τα νερά, την εξαγγελία των ρυθμίσεων των αγροτικών χρεών και ζήτησαν γραπτές και αναλυτικές διαβεβαιώσεις για το ποιους αφορούν και από πότε θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις. Παράλληλα κάλεσαν όλους τους αγρότες να ενισχύσουν τον αγώνα τις επόμενες ημέρες. Στη χθεσινή συγκέντρωση των φορέων της Καρδίτσας, χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Γούλας.

Όλοι πλέον αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης μεταξύ υπουργού και ΠΑΣΕ, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα τρακτέρ, ακόμη και σήμερα.

Ποιους αφορούν

Στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σχετικά με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προχώρησε χθες η Αγροτική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα, όπως είχε γράψει από προχθές η "Μ", ρυθμίζει τα χρέη λήξης μέχρι 31/12/96, διαγράφοντας τους τόκους ποινής και το 50% των λοιπών δεδουλευμένων τόκων. Στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνονται και οι μη πληρωθείσες οφειλές του 1997, οι οποίες προήλθαν από κλαδικές κρίσεις ή καταστροφές ειδικά στους νομούς Καρδίτσας για τους βαμβακοπαραγωγούς και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Το υπόλοιπο της οφειλής κεφαλαιοποιείται και αποτελεί νέο δάνειο, δεκαετούς διάρκειας, με επιτόκιο το εκάστοτε ισχύον βασικό επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων της ΑΤΕ, μειωμένο κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου.

Επίσης, αναπροσαρμόζονται και επιβαρύνονται με το παραπάνω, μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες, επιτόκιο, όλα τα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δάνεια των αγροτών.

Από το μέτρο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ανακοίνωσε η ΑΤΕ, υπολογίζεται ότι επωφελούνται περίπου πενήντα χιλιάδες αγρότες, ενώ από τη μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις μονάδες στα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα επωφεληθούν όλοι οι αγρότες.

Δικαιούχοι των νέων ρυθμίσεων είναι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μικρές επιχειρήσεις του γεωργικού, του κτηνοτροφικού και του αλιευτικού κλάδου, καθώς και οι θερμοκηπιακές μονάδες.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη την περαιτέρω παραμονή των αγροτών στις εθνικές οδούς.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών μια ομάδα από αγρότες της Θεσσαλίας παραμένει στις επάλξεις και αυτό, όπως ανέφερε, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η ομάδα αυτή κινείται με βάση πολιτικά και κομματικά κριτήρια.