Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δηλωνουν πρυτανεις α.ε.ι. και προεδροι τ.ε.ι. "είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νέων τμημάτων" ) 

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Τ.Ε.Ι. "Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νέων τμημάτων"

Έτοιμοι στο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων τμημάτων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, εάν βέβαια και το υπουργείο ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του, δήλωσαν οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. της Βορείου Ελλάδος. Επεσήμαναν πάντως ότι είναι πάγιο αίτημα τους να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων, γιατί έτσι μειώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

"Δεν δεχόμαστε ότι με τα ίδια χρήματα του τακτικού προϋπολογισμού και λιγότερα, μερικές φορές, των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των εισακτέων. Την ερχόμενη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της συγκλήτου, θα ετοιμάσουμε ακόμη ένα έγγραφο προς το υπουργείο παιδείας, το οποίο θα ζητά να μην αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων", τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά στην κτιριακή ετοιμότητα τους, οι πρυτανικές αρχές ευελπιστούν και στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, ενώ για την πληρότητα του προσωπικού, τόσο διδακτικού όσο και διοικητικού, θεωρούν επιβεβλημένη την ενίσχυσή τους από το υπουργείο.

"Ζητήσαμε από τον υπουργό να προσθέσει στο νόμο 2530/97, ο οποίος καθορίζει διαφορετικά τις υποχρεώσεις των μελών ΔΕΠ, και την κατηγορία της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έτσι ώστε να μην ερημώσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος.

Οι επιλογές των τμημάτων από το υπουργείο έγιναν ύστερα από προτάσεις των ιδίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι οι μοναδικές, αφού πολλά από τα ιδρύματα "αισθάνονται" αδικημένα για το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές και άλλες προτάσεις τους.

Σχετικά ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στην ίδρυση νέων τμημάτων, εμφανίστηκαν μιλώντας στη "Μακεδονία", και οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Τ.Ε,Ι. Κοζάνης, Ευάγγελος Τσιολάκης, τόνισε στη "Μακεδονία" πως η υλικοτεχνική υποδομή του ιδρύματος είναι επαρκής για την ουσιαστική λειτουργία των τεσσάρων νέων τμημάτων, υπογραμμίζοντας πως "τα νέα τμήματα θα φέρουν εξειδίκευση πάνω στην τεχνολογία".

Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, Φίλιππος Σωτηρόπουλος, τόνισε πως τα δύο νέα τμήματα είναι που χρειάζονταν το ίδρυμα και που μπορούν να ανταποκριθούν στην υποδομή του ιδρύματος, επισημαίνοντας πως "προτάθηκαν από το προεδρείο, γιατί το γνωστικό τους πεδίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας".

Αντίθετα με τους υπολοίπους προέδρους, αδικημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Άγγελος Τσαχάνης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η κατανομή των τμημάτων δεν έγινε με κριτήρια τεχνοκρατικά. Τόνισε δε πως το Τ.Ε.Ι. Λάρισας με την υποδομή που διαθέτει θα έπρεπε να αποκτήσει τουλάχιστον τρία από τα έξι τμήματα που πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Σταύρο Χατζηπέτρου, αναμένεται να λειτουργήσει το νέο τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων, στο παράρτημα του Κιλκίς. Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι υπήρχε ανάγκη ίδρυσης του τμήματος στην Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως οι πτυχιούχοι του θα έχουν φοβερές δυνατότητες.

Φιλομήλα Δημολαΐδου - Έφη Παφίτου