Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θα πεινάσουν ακόμη περισσότεροι :: 17/2/2006 19:22:29) 

ΟΗΕ

Θα πεινάσουν ακόμη περισσότεροι

Οι προγνώσεις του ΟΗΕ για την πείνα στον κόσμο αναθεωρούνται επί το τραγικότερο. Εκτιμάται ότι στους ήδη λιμοκτονούντες, που ξεπερνούν τα 400.000.000, θα προστεθούν άλλοι 100.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έως το 2015, όπως ανακοίνωσαν χθες ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS). Φαίνεται μάλιστα ότι η συνεχής βελτίωση στη διάθεση τροφίμων, κυρίως στην Αφρική, που παρατηρείται από τη δεκαετία του '60, αρχίζει να ανατρέπεται, με αποτέλεσμα ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών να μειώσει τη φτώχεια στο μισό έως το 2015 όχι μόνο να μην επιτευχθεί, αλλά αντίθετα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι υπολογίζεται πως δέκα παιδιά προσχολικής ηλικίας πεθαίνουν κάθε λεπτό από την πείνα και αυτός ο αριθμός δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ο ΟΗΕ εκτιμά λοιπόν πως ο εφιάλτης της λιμοκτονίας θα αποτραπεί για εκατομμύρια ανθρώπους μόνο μέσω της τεχνολογίας και κυρίως των οικονομικών επενδύσεων, ενώ κλειδί θεωρείται η γεωργία. "Οι έρευνές μας απέδειξαν ότι κάθε δολάριο που επενδύεται στην αγροτική έρευνα αποδίδει επιπλέον έξι δολάρια για το εισόδημα των αγροτών και περίπου 15 δολάρια σε μορφή οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την κοινωνία. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους φτωχούς στις εν λόγω χώρες", εξηγεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κορνέλ Περ Πίνστρουπ Άντερσον.

Το AAAS πάντως κατέγραψε και ορισμένα "περίεργα" στοιχεία. Για παράδειγμα μεγάλο τμήμα της Κένυας αντιμετώπισε πέρυσι έναν λιμό. Την ίδια στιγμή η κενυατική παραγωγή καλαμποκιού ήταν διπλάσια από πρόπερσι, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της εξήχθη στην Ευρώπη, γιατί δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα ούτε τα χρήματα, για να μεταφερθεί στις λιμοκτονούσες περιοχές.