Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ιράκ: τρία χρόνια μετά την εισβολή :: 19/3/2006 20:41:25) 

Σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται από χθες η ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί την επισκέπτονται για μια σημαντική θρησκευτική εορτή.

Η πραγματικότητα ποικίλλει ανάλογα με την οπτική γωνιά του καθενός

Ιράκ: Τρία χρόνια μετά την εισβολή

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της αμερικανοβρετανικής εισβολής στο Ιράκ, που τελικό αποτέλεσμα είχε την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, και όλα δείχνουν πως τα σχέδια της Ουάσιγκτον μάλλον έχουν αποτύχει παταγωδώς. Σίγουρα θετικά στοιχεία υπάρχουν. Έχει ψηφιστεί ένα νέο σύνταγμα, διενεργήθηκαν σχετικά δίκαιες κοινοβουλευτικές εκλογές, οι Κούρδοι στο βορρά σε γενικές γραμμές χαράσσουν τη δική τους πορεία, ενώ και οι σιίτες στο νότο είναι ευχαριστημένοι που αποτίναξαν το ζυγό του Σαντάμ. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως υπάρχει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο βίας που δείχνει να μην κλείνει και η σεχταριστική βία απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Η περιγραφή της κατάστασης στο σημερινό Ιράκ ποικίλλει ανάλογα με την οπτική γωνία, με την οποία την αντιμετωπίζει κανείς. Έτσι, οι Αμερικανοί δείχνουν ικανοποιημένοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το έργο τους. "Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Θέτοντας στο περιθώριο τους τρομοκράτες στο Ιράκ, θα δώσουμε ώθηση στην ασφάλεια και στη δική μας χώρα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, βλέποντας μόνο θετικά στοιχεία την τελευταία τριετία, αλλά και αναγνωρίζοντας πως έγιναν και κάποια "ήσσονος σημασίας λάθη". Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ επαναλαμβάνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη. "Το να εγκαταλείψουμε τώρα το Ιράκ θα ήταν σαν να παραδίδαμε την μεταπολεμική Γερμανία πίσω στους ναζί", ανέφερε χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" με αφορμή την τρίτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου.

Για τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ Τζορτζ Κέισι, "ο εμφύλιος πόλεμος δεν είναι ούτε επικείμενος ούτε αναπόφευκτος".

Με τις εκτιμήσεις του, πάντως, διαφωνούν οι περισσότεροι Ιρακινοί ηγέτες. Ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος πιστεύει πως το Ιράκ βρίσκεται ήδη σε εμφύλιο πόλεμο. "Χάνουμε ημερησίως 50-60 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, εάν δεν είναι και περισσότεροι. Εάν αυτό δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, τότε μόνο ο Θεός γνωρίζει τι ακριβώς είναι ένας εμφύλιος", τόνισε. Προειδοποίησε ότι, εάν δεν σταματήσουν οι εθνοτικές και φυλετικές διαμάχες στο Ιράκ, η βία θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και οι συνέπειες αυτής της κρίσης θα γίνουν αισθητές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Εξελίξεις στο μέτωπο

Σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται από χθες η ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί την επισκέπτονται για μια σημαντική θρησκευτική εορτή. Στη Βαγδάτη, η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα δώδεκα ανδρών, κατά πάσα πιθανότητα των τελευταίων θυμάτων μιας σειράς σεχταριστικών επιθέσεων, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν εννέα Ιρακινούς αμάχους, μεταξύ των οποίων τα μέλη μιας οικογένειας, όταν περίπολός τους δέχτηκε επίθεση στην ιρακινή πόλη Ντουλουία, 90 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας.