Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με το αποικιοκρατικό παρελθόν της προσπαθεί να συμφιλιωθεί η Γαλλία, η οποία αποφάσισε να θεσπίσει μια εθνική ημέρα μνήμης, κάθε 10 Μαΐου, για τα θύματα της δουλείας. Η ημέρα αυτή επελέγη γιατί συμπίπτει με την ημέρα που η γαλλική κυβέρνηση το 2001 αναγνώρισε τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στο εξής, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, οι μαθητές σε δημοτικά και γυμνάσια θα διδάσκονται για τη δουλεία και το ρόλο της Γαλλίας στη ανάπτυξη ενός από τα απεχθέστερα δίκτυα στην ιστορία.

"Η δουλεία υπήρξε η τροφή του ρατσισμού. Οι άνθρωποι επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και αυτή ήταν η βάση, πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι ρατσιστικές θεωρίες", δήλωσε ο Σιράκ, προσθέτοντας πως σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς δουλείας. Για αυτό και η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο να τιμωρηθούν οι εταιρείες εκείνες, ανάμεσά τους και αρκετές δυτικές, που χρησιμοποιούν ακόμη δουλική εργασία.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναθεώρησης της πρόσφατης γαλλικής ιστορίας, η οποία κρίθηκε απαραίτητη ύστερα από την πρόσφατη εξέγερση των μεταναστών στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων. Υπενθυμίζεται πως ο Σιράκ ήδη έχει δεσμευθεί πως θα αλλάξει η διδασκαλία της αποικιοκρατίας στα σχολεία, καθώς θα εξαλειφθούν οι όποιες αναφορές στα "θετικά στοιχεία" της.