Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( χρ. φώλιας: "τίποτα δεν αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση" :: 22/1/2006 19:41:23) 

Χρ. Φώλιας: "Τίποτα δεν αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση"

Αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας εμφανίσθηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας κατά την ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε το 80% των κονδυλίων ύψους 20,1 δις ευρώ που εξασφάλισε η χώρας μας από το Δ΄ ΚΠΣ προορίζονται για δράσεις στην ελληνική περιφέρεια.

Ο υφυπουργός απαντώντας εμμέσως στην ονοματολογία γύρω από τον φημολογούμενο ανασχηματισμό τόνισε ότι "τίποτα δεν αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση, ούτε ο ανασχηματισμός" ενώ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι "η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει τα μέλλον" και επικαλέστηκε τα "ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα", όπως είπε, της κυβερνητικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσα σε 10 μήνες από την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, κατατέθηκαν 1.100 προτάσεις για επενδύσεις ύψους 2,2 ευρώ. Είπε ακόμη ότι όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η απορροφητικότητα του Γ΄ ΚΠΣ βρισκόταν στο 21,4% και μέσα σε 22 μήνες (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005), ανήλθε στο 41,79%, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι η απορροφητικότητα από 15,68% αυξήθηκε στο 41%. Πρόσθεσε δε ότι, μέσα από τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ εκτιμάται ότι διασφαλίζονται ετησίως 71.000 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Φώλιας αναφέρθηκε και στην δημοσιονομική απογραφή, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητά της ενώ άσκησε κριτική στα ΜΜΕ γιατί όπως είπε, "αποσιώπησαν" τα προ τριών μηνών θετικά σχόλια του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια για την ορθότητα της απογραφής.

"Καλωσορίζουμε την καινούργια χρονιά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση" είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το 2005, ήταν μια κρίσιμη χρονιά, η πρώτη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που απέδειξε πως, ως λαός όταν θέλουμε μπορούμε. Αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι "στα χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα έχασε πολύτιμο έδαφος και πολλές ευκαιρίες για την εξέλιξή της".

Με την ευκαιρία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο υφυπουργός είπε ότι η Κίνα δεν αποτελεί απειλή για την ελληνική αγορά. Απεναντίας, όπως σημείωσε, μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα και "γι' αυτό, εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας".

Παρουσίες

Στην εκδήλωση του κ.Φώλια, όπου την βασιλόπιτα έκοψε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης και Αθλητισμού Γιώργος Oρφανός, οι βουλευτές Αδάμ Ρεγκούζας, Τάσος Σπηλιόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης.