Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βόμβα στα θεμέλια των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων χαρακτηρίζουν αναλυτές την υπόθεση της δωροδοκίας βουλευτών και γερουσιαστών από τον γνωστό στους διαδρόμους του κογκρέσου Τζακ Αβράμοφ, ο οποίος εκπροσωπούσε διάφορα λόμπι. Ήδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να προχωρήσει σε δικαστική έρευνα εναντίον μελών του κογκρέσου που κατηγορούνται για χρηματισμό από τον λομπίστα.

Ο Αβράμοφ κατηγορείται για οικονομικές απάτες, συνομωσία και αποφυγή φορολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λομπίστας θα συνεργαστεί με τις αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό βουλευτών που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, κυρίως Ρεπουμπλικάνων.

Ο Αβράμοφ κατηγορείται ότι έδωσε χρήματα, οργάνωσε πολυτελή ταξίδια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, για να επηρεάσει πολιτικά Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Ο πρώην συνεργάτης του Μάικλ Σκάνλον βρέθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες το Νοέμβριο. Αμφότεροι κατηγορούνται και για άλλες υποθέσεις, όπως αυτή της αγοράς ενός στόλου πλοίων του τζόγου στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στοχεύουν στη διερεύνηση περιπτώσεων χρηματισμού είκοσι μελών του κογκρέσου. "Η έρευνα συνεχίζεται, όμως απαιτείται χρόνος, όπου κι αν οδηγήσει", δήλωσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Άλις Φίσερ. Ο Αβράμοφ έχει υποσχεθεί να αποκαλύψει όχι μόνο ποιους πλήρωνε και με τι ποσά, αλλά και για ποιο σκοπό το έκανε. Αν κριθεί αξιόπιστη η μαρτυρία του και προσκομισθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αρκετά μέλη του αμερικανικού κογκρέσου θα διωχθούν και όχι μόνο η πολιτική τους καριέρα θα τερματιστεί, αλλά πολλοί αναμένεται να καταλήξουν στη φυλακή.