Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακούφιση επικρατεί στη Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πλέον πως πρέπει να μελετηθούν τα μαθήματα της κρίσης, ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς, μετά την έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων ειδικών σε θέματα αερίου, δήλωσε πως είναι πλέον εμφανές ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μια πιο συνεκτική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών». Ο Αυστριακός υπουργός Ενέργειας Μάρτιν Μπάρτενσταϊν (η Αυστρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο) δήλωσε πως αναπόφευκτα το ρωσικό φυσικό αέριο θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών προμηθειών ενέργειας. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το ζήτημα της ασφάλειας αποκτά πλέον νέες διαστάσεις. «Ο σχεδιαζόμενος αγωγός, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας», κατέληξε.

Η Ρωσία προμηθεύει στη Δυτική Ευρώπη περίπου το 25% των ενεργειακών αναγκών της, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, εφόσον οι υπάρχοντες σχεδιασμοί υλοποιηθούν. Γι' αυτό η Αυστρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως θέματα ασφάλειας, καθώς και τον ανταγωνισμό στις τιμές και τις πιθανές νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Όπλο η ενέργεια

Όταν το 2000 ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ισχύ της Ρωσίας. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει, χρησιμοποιώντας ως όπλο την ενέργεια, η οποία αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο της ρωσικής διπλωματίας.

Η Ουκρανία υπήρξε το πρώτο θύμα αυτής της ανάκτησης εμπιστοσύνης. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Μόσχα ακούγεται πειστικό. Το Κίεβο, το οποίο επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πρέπει να σεβαστεί τους νόμους της αγοράς. Οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης του φυσικού αερίου που κληρονόμησε η Ουκρανία από τη σοβιετική εποχή δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το πρόβλημα, όμως, γράφει η γαλλική «Λιμπερασιόν», είναι ότι η Μόσχα παραβιάζει και αυτή τους νόμους της αγοράς. Η «Γκαζπρόμ» τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά με φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλές τιμές και οι τιμές εξαγωγής κυμαίνονται από πολύ χαμηλές για τις χώρες που έχουν παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας (47 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για τη Λευκορωσία, 110 για τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν) έως πολύ υψηλές (250 δολάρια) για τις υπόλοιπες.

Όμως η Ρωσία δεν έχει άμεση ανάγκη συναλλάγματος. Ήδη δεν ξέρει τι να κάνει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πληρώνει το εξωτερικό της χρέος και δημιούργησε ένα ταμείο σταθεροποίησης, το οποίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου υπολογιζόταν σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να εμποδίσει την πρόκληση ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Το μείζον διακύβευμα, λοιπόν, για τον Πούτιν είναι να εμφανίσει τη χώρα του ως έναν αξιόπιστο και απαραίτητο εταίρο της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της ηπείρου. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, η Μόσχα έσπευσε αμέσως να καθησυχάσει την Ευρώπη, βεβαιώνοντας πως η επίδειξη δύναμης στην οποία προέβη αφορά μόνο τους πρώην δορυφόρους της.