Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αναστάτωση από τη γρίπη των πτηνών :: 17/2/2006 20:02:32) 

ΕΥΡΩΠΗ

Αναστάτωση από τη γρίπη των πτηνών

Αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί σε όλη την Ευρώπη η γρίπη των πτηνών, καθώς πληθαίνουν καθημερινά τα θετικά κρούσματα του θανατηφόρου ιού Η5Ν1. Χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του υπότυπου Η5 σε μία αγριόπαπια, που βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Αΐν της Κεντρικής Γαλλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, ελήφθησαν αυστηρότατα μέτρα στην περιοχή όπου βρέθηκε το νεκρό πουλί, ενώ έλεγχοι επιτήρησης θα διεξάγονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, αφού ειδικοί εκτιμούν ότι το γαλλικό έδαφος είναι "το σταυροδρόμι των αποδημητικών πουλιών" και η ευρωπαϊκή χώρα από την οποία περνούν τα περισσότερα πουλιά. Επιπλέον είναι η πρώτη εξαγωγός χώρα πουλερικών της Ε.Ε. και για το λόγο αυτό αποφάσισε από την αρχή της εβδομάδας το γενικό εγκλεισμό των πουλερικών σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι και ο τέταρτος νεκρός άγριος κύκνος, που βρέθηκε στην περιοχή του Γκρατς, είχε προσβληθεί από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών, ενώ επτά περιπτώσεις νεκρών πουλιών που είχαν προσβληθεί από τον ιό εντοπίστηκαν και στην Αίγυπτο.

Τέλος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας Ιρακινός που πέθανε τον περασμένο μήνα ήταν το δεύτερο θύμα του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών στη χώρα του. Ο 39χρονος άνδρας, θείος ενός κοριτσιού που πέθανε από τον ιό Η5Ν1 στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια, την περιποιόταν στη διάρκεια της ασθένειάς της. Παράλληλα όμως εκτέθηκε και σε ένα μολυσμένο κοτέτσι, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από τον ιό.