Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "εγώ ειμί ο κύριος..." :: 12/2/2006 21:35:40) 

Αλλη μία φράση του Ιταλού πρωθυπουργού πρόκειται να μείνει στην ιστορία.

Ο Μπερλουσκόνι συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό και τον Ναπολέοντα, ενώ η Ιταλία μπαίνει σε τροχιά εκλογών

"Εγώ ειμί ο Κύριος…"

Στην τελική ευθεία των ιταλικών εκλογών της 9ης Απριλίου ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Χριστό. "Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Δεν είμαι παρά ένα υπομονετικό θύμα, έχω να αντιμετωπίσω την κακία όλων και θυσιάζω τον εαυτό μου για το καλό των υπολοίπων", δήλωσε χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι για διάλυση του κοινοβουλίου, ώστε η Ιταλία να μπει και επισήμως σε τροχιά εκλογών.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση της Ιταλίας κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι ότι προβαίνει σε συνεχείς εντυπωσιακές δηλώσεις, για να καλύψει με τον τρόπο αυτό την πολιτική ανυπαρξία της κυβέρνησής του. Είχαν προηγηθεί η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για αποχή από το σεξ μέχρι τις εκλογές και η σύγκρισή του με τον Ναπολέοντα. "Μόνο ο Ναπολέων έχει κάνει περισσότερα απ' όσα εγώ για τη χώρα του", είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση το βράδυ της Παρασκευής, για να προσθέσει: "Οπωσδήποτε, όμως, εγώ είμαι ψηλότερος".

"Ο Μπερλουσκόνι είναι όπως ο Ναπολέων; Τότε οι εκλογές θα είναι το Βατερλό του", ήταν η πληρωμένη απάντηση του Αλφόνσο Πεκοράρο Σκάνιο, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπερλουσκόνι επιτέθηκε κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τις οποίες κατηγόρησε ότι υπηρετούν συμφέροντα, γι' αυτό δείχνουν ότι η κεντροδεξιά συμμαχία του, "Οίκος των Ελευθεριών", υπολείπεται της κεντροαριστερής "Ένωσης" του μεγάλου αντιπάλου του Ρομάνο Πρόντι. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως ο ίδιος ανέθεσε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας "σε σοβαρή αμερικανική εταιρεία", η οποία τον έφερε να προηγείται. Δεν έδωσε, όμως, καμία άλλη λεπτομέρεια στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα τα ιταλικά ΜΜΕ να τον αντιμετωπίσουν μάλλον με θυμηδία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κεντροαριστερά να προηγείται με τουλάχιστον 5% του Μπερλουσκόνι.

Κλειδί η οικονομία

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ιταλικές εκλογές θα κριθούν στην οικονομία, εκεί όπου ο Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας, αύξηση της κατώτατης σύνταξης, δημιουργία 1.500.000 νέων θέσεων εργασίας και την υλοποίηση του 40% των έργων υποδομής που έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε και υπενθυμίζει πως η ιταλική οικονομία αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% κατά μέσο όρο στα χρόνια της πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, αύξηση που κατατάσσει τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της λίστας των δώδεκα κρατών της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε για πρώτη φορά από το 1992 η Ιταλία παρουσίασε την τελευταία διετία αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι εύθραυστες πολιτικές συμμαχίες, καθώς τόσο ο "Οίκος των Ελευθεριών" όσο και η "Ένωση" εμφανίζονται διχασμένες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.