Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μεγαλα τα προβληματα - μικρη η συμμετοχη ) 

Στην Αθήνα οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο υφυπουργός επισήμανε ότι απαντήσεις στα αιτήματα του κλάδου θα υπάρξουν μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

"Μίνι" η απεργία στις οικοδομές

Προβληματισμός επικρατεί στη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Θεσσαλονίκης, αφού και η χθεσινή κινητοποίηση δεν ικανοποίησε ούτε στο ελάχιστο τους διοργανωτές της. Αν και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Βασίλης Αχτσής, εδώ και μέρες υπήρξε έντονη προετοιμασία για τη χθεσινή 24ωρη απεργία, η εικόνα της χθεσινής συγκέντρωσης ήταν απογοητευτική. Για μια πόλη όπου εργάζονται περισσότεροι από 15.000 οικοδόμοι, μια απεργιακή συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν μόνο περίπου 100 άτομα, σίγουρα δεν είναι καλός οιωνός για τον κλάδο. Μάλιστα ήταν η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες, που οι κινητοποιήσεις των οικοδόμων, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, δεν αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Πάντως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, κυρίως για τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά όπως φαίνεται και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το επόμενο διάστημα θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αλλά ακόμα και πιθανά που τρόπου υπολογισμού των ενσήμων που δικαιούνται οι οικοδόμοι.

Τα ζητήματα αυτά εκτιμάται ότι θα ανοίξουν με την κατάθεση του "μεγάλου" ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που δεν αναμένεται πριν από τις ευρωεκλογές. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόεδρο του Συνδικάτου, Βασίλη Αχτσή, θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στους οικοδόμους, που ήδη πλήττονται από την ανεργία και τη "μαύρη εργασία".

Σημείο τριβής μεταξύ οικοδόμων και εργολάβων αποτελεί το θέμα της "ογκομέτρησης", δηλαδή της καταβολής 1.5 ενσήμου στους εργαζόμενους για κάθε τετραγωνικό μέτρο οικοδομής.

Οι εργολάβοι ζητούν την κατάργηση της ογκομέτρησης, υποστηρίζοντας ότι το μεγάλο ασφαλιστικό κόστος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των οικοδομικών δραστηριοτήτων. Απαντώντας, οι συνδικαλιστικοί φορείς των οικοδόμων τονίζουν ότι τα ένσημα δεν ανεβάζουν το κόστος του τετραγωνικού μέτρου, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων στις οικοδομές, παραμένουν καθηλωμένοι.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.