Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συναντηση μαγκριωτη-οικοδομων για το ασφαλιστικο ) 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

"Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους μεγαλοεργολάβους"

Ζητούν παρέμβαση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης

Με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, συναντήθηκε, την Τρίτη κλιμάκιο της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή την περίοδο. Οι οικοδόμοι ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Μαγκριώτη κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα των αλλαγών στο σύστημα ασφάλισής τους (ογκομέτρηση) και τον κάλεσαν να παρέμβει, ώστε να μην ανατραπεί το σημερινό καθεστώς εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Όπως τόνισαν, η κυβέρνηση "κάνει πλάτες" στους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρίες, ώστε να μειωθούν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργοδοτών απέναντι στους οικοδόμους, με τη μείωση του συντελεστή μέτρησης των ενσήμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το θέμα της ογκομετρικής και των αλλαγών σε αυτή, που βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στους εργαζόμενους στα κατασκευαστικά και τα δομικά έργα. Σε περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις που δέχεται από τους εργολάβους και μειώσει το συντελεστή μέτρησης των ενσήμων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οικοδόμων είναι έτοιμες να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, αφού το θέμα, όπως τονίζεται, είναι ζωτικό για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η μείωση του συντελεστή, που ουσιαστικά θα σημάνει και την κατάργηση της ογκομετρικής, θα οδηγήσει σταδιακά στην εκ των βάθρων αλλαγή της ασφάλισης των οικοδόμων και όπως τονίζουν από την πλευρά τους, οι συνέπειες στο συνταξιοδοτικό τους θα είναι μεγάλες και δυσμενείς.

Όπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ορίσει πως σε κάθε τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχεί 1,9 ένσημα. Ο συντελεστής, μετά από πιέσεις των κατασκευαστών, μειώθηκε στο 1,5 με υπουργική απόφαση, ενώ τώρα βρίσκεται στο ένα ένσημο για κάθε τετραγωνικό μέτρο και υπάρχουν νέες πιέσεις για να καταργηθεί εντελώς αυτός ο τρόπος κατανομής ενσήμων.

Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η ογκομέτρηση αποτελεί φραγμό στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, λόγω του μεγάλου, όπως τονίζουν, κόστους της ασφάλισης των οικοδόμων. Οι εργαζόμενοι του κλάδου όμως από την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι η ογκομέτρηση αποτελεί το μόνο τρόπο ώστε αφ' ενός οι οικοδόμοι να μη χάνουν τα ένσημα που δικαιούνται και αφ' ετέρου για να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή των εργολάβων προς το ΙΚΑ.

Για το θέμα επιπλέον ενσήμων, που υποστηρίζουν ότι πληρώνουν οι κατασκευαστές, το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεδομένου ότι χιλιάδες αλλοδαποί και συνταξιούχοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, ενώ παράλληλα χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης μένουν ακάλυπτες ασφαλιστικά.

Παράλληλα στη συνάντηση με τον ΥΜΑΘ η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων ενημέρωσε τον κ. Μαγκριώτη για το θέμα της επικείμενης κατάργησης των "βαρέων και των ανθυγιεινών", για τη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την αναπηρική σύνταξη, που αποτελεί αίτημα του κλάδου, όπως και η επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Από τον υπουργό ζητήθηκε να παρέμβει ώστε να λειτουργήσουν άμεσα τα ιατρεία του ΙΚΑ στο Σταυρό, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιοχής, που τώρα αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να επισκεφτούν το κέντρο υγείας της Νέας Μαδύτου.