Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των λόμπι και τη χρηματοδότηση των πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί το σκάνδαλο του κορυφαίου λομπίστα Τζακ Αμπράμοφ, του επονομαζόμενου και "ανθρώπου που αγόρασε την Ουάσιγκτον". Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πρότειναν σειρά ρυθμίσεων που απαγορεύουν τη λήψη "δώρων" κάθε μορφής, από μικρά χρηματικά ποσά μέχρι πανάκριβα ταξίδια, από τους βουλευτές.

Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν τα προτεινόμενα μέτρα ως ανεπαρκή και αναμένεται να καταθέσουν τη δική τους πρόταση σήμερα. "Για περισσότερο από μία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι ωφελήθηκαν από τη συστηματική κουλτούρα διαφθοράς που τους διακρίνει, εις βάρος του αμερικανικού λαού", δήλωσε η κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Νάνσι Πελόζι. Οι Δημοκρατικοί θέλουν να κρατήσουν το ζήτημα ψηλά στην πολιτική ατζέντα, καθώς πιστεύουν πως ο θόρυβος θα μετατραπεί σε υπέρ τους ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Το θέμα ανέκυψε ύστερα από την ομολογία του Αμπράμοφ ότι συστηματικά δωροδοκούσε μέλη του Κογκρέσου, κατά κύριο λόγο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύεται πως κάνει ελέγχους στις τραπεζικές συναλλαγές και τις δοσοληψίες περισσότερων από είκοσι βουλευτών, που φέρονται να διατηρούσαν σχέσεις με τον Αμπράμοφ.