Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αναποτελεσματικές κρίνονται οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην προσπάθεια μείωσης της γενικευμένης φτώχειας και του λιμού στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού, μία δεκαετία μετά τις πρώτες καλλιέργειές τους, όπως εκτίμησαν δύο οργανώσεις, οι οποίες αντιτίθενται στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Το Κέντρο Βιοασφάλειας της Αφρικής και το παράρτημα της οργάνωσης «Φίλοι της Γης» στη Νιγηρία ανακοίνωσαν σε κοινή έκθεσή τους, την οποία δημοσιοποίησαν στο Γιοχάνεσμπουργκ, ότι οι υποσχέσεις των επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας, ότι οι ΓΤΟ θα προσέφεραν φθηνή και ποιοτική τροφή σε εκατομμύρια Αφρικανούς, αποδείχθηκαν αναληθείς. «Η πραγματικότητα των τελευταίων δέκα ετών καταδεικνύει ότι η ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών δεν μπορεί να διασφαλιστεί και ότι αυτές οι καλλιέργειες δεν είναι ούτε φθηνότερες ούτε καλύτερης ποιότητας», ανέφερε ο Νίμο Μπάσεϊ, της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», και πρόσθεσε πως «οι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες δεν αποτελούν τη λύση για το πρόβλημα του λιμού στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού».

Ο κολοσσός της βιοτεχνολογίας Monsanto απέρριψε την κριτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλά καταγραμμένα οφέλη» από τους ΓΤΟ στη Νότια Αφρική, στην Κίνα, στην Ινδία και σε τμήματα της Αμερικής. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι επτά εκατομμύρια αγρότες σε δεκαεπτά χώρες καλλιεργούν 81 εκατομμύρια εκτάρια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ως παράδειγμα της αποτυχίας των βιοτεχνολογικών καλλιεργειών τη γενετικά τροποποιημένη γλυκοπατάτα που καλλιεργήθηκε στην Κένυα, η οποία θεωρήθηκε σημαντική για τη γεωργία της Αφρικής, τονίζοντας πως είχε αμελητέα αποτελέσματα από τον Ιανουάριο του 2004. Επιπλέον, όπως τόνισαν, μετά μια δεκαετία καλλιεργειών ΓΤΟ το 80% από αυτές εντοπίζεται μόλις σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τον Καναδά.