Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κοσσυφοπέδιο, όπως... άγιον όρος! :: 21/1/2006 15:13:43) 

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου παρέχει το σχέδιο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής.----------------

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κοσσυφοπέδιο, όπως… Άγιον Όρος!

Πού στοχεύει. Τι αναφέρει αποκαλυπτική μελέτη οκτώ σημείων

Πρόσφατα, ο πρώην εμπειρογνώμονας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Ευάγγελος Κωφός, εκπόνησε μελέτη για το πώς θα μπορούσαν να προστατευτούν τα σερβικά ορθόδοξα μοναστικά ιδρύματα και οι ιεροί τόποι στο Κοσσυφοπέδιο. Η μελέτη αυτή αποτελεί σήμερα ένα σχέδιο οκτώ σημείων, μετά την από κοινού επεξεργασία της με τον διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Θ. Κουλουμπή.

"ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

"Η πρόταση μας", σημειώνουν οι συντάκτες της πρότασης, "στοχεύει στη δημιουργία μιας Μοναστικής Ορθόδοξης Κοινότητας (ΜΟΚ), παρόμοιας με αυτή της αθωνικής μοναστικής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία είναι εκκλησιαστικά αυτοδιοικούμενη περιοχή του ελληνικού κράτους". Δίνουν έμφαση, όμως, στο γεγονός ότι αυτό το εκκλησιαστικά αυτοδιοικούμενο καθεστώς δεν σημαίνει εδαφικά δικαιώματα της αθωνικής κοινότητας έναντι του ελληνικού κράτους.

"Ένα τέτοιο σχέδιο", συνεχίζουν", θα πρέπει να έχει την έγκριση του σερβικού πατριαρχείου και την επικύρωση της αρχής διακυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου. Το προτεινόμενο σχέδιο (σ.σ.: στο οποίο αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της βαλκανικής τρόικας στο Κοσσυφοπέδιο) για καθεστώς αυτοδιοίκησης θα περιλαμβάνει: * Ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, νόμους και έθιμα της ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χάρτη της ΜΟΚ. * Αναγνώριση από την αρχή διακυβέρνησης της απαλλαγής της ΜΟΚ από τη φορολογία, καθώς και των περιορισμών στη μετακίνηση και διαμονή μη εξουσιοδοτημένων προσώπων. * Ανεμπόδιστη είσοδος ατόμων από το Κοσσυφοπέδιο ή το εξωτερικό για την εκπλήρωση των προσκυνηματικών τους καθηκόντων ή τη διαμονή στα μοναστήρια, μετά από έγκριση της ΜΟΚ. * Όλα τα όργανα και οι λειτουργίες της ΜΟΚ θα καθορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό, σύμφωνα με το αντίστοιχο της αθωνικής κοινότητας, με κάποιες τροποποιήσεις. * Τα μοναστήρια και η ΜΟΚ θα υπόκεινται στην πνευματική αρχή του σερβικού πατριαρχείου (στα πρότυπα της σχέσης του οικουμενικού πατριαρχείου με την αθωνική κοινότητα). Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία μεταξύ όλων των μοναστηριών και των εξαρτημάτων τους θα διασφαλιστεί. * Δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν κτηματικές ιδιοκτησίες, καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία των μοναστηριών. * Η αρχή διακυβέρνησης θα παρέχει ασφάλεια στα μοναστήρια, ως ιερούς τόπους λατρείας και ιδρύματα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. * Η πλήρης παρακολούθηση των ανωτέρω αρχών θα είναι στην ευθύνη και υποχρέωση της αρχής διακυβέρνησης, υπό την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. ----------

Σημεία-κλειδιά

"Στόχος", αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, "είναι η οικοδόμηση μιας οντότητας διακυβέρνησης, πέρα από το αν αναφερόμαστε σε εκτεταμένη αυτονομία, κάτω από διεθνή επιτήρηση, ή για μια υπό όρους ανεξαρτησία. Σημεία που μπορεί να περιλαμβάνονται στη λύση αυτή είναι η μη στρατιωτικοποίηση της νέας οντότητας, αλλά και η διασφάλιση -για την αποτροπή δημιουργίας προβλημάτων στην περιοχή- και συγκεκριμένων περιορισμών, όπως ισχύουν στις συμφωνίες συμμετοχής της Ε.Ε., της Αυστρίας και της Κύπρου. Κάτι τέτοιο θα αποτρέψει την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με τρίτες χώρες".