Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ηπα κατά ιράν, συρίας και χεζμπολάχ :: 19/2/2006 22:12:28) 

ΗΠΑ κατά Ιράν, Συρίας και Χεζμπολάχ

Αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήθελε η Ουάσιγκτον έχει η πολιτική στη Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται υπό την απειλή ενός "δικτύου", που αποτελείται από το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική Χεζμπολάχ, σκοπός του οποίου είναι να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που επιδίδεται σε μια νέα διπλωματική επίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε σε μία ομάδα Αράβων δημοσιογράφων πως η Τεχεράνη συμμάχησε με τον "ακόλουθό" της, τη Δαμασκό, και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ για να διασπείρει "την ιρανική επιρροή και τα κακά ιρανικά κόλπα".

"Πρόκειται για ένα δίκτυο και είναι σαφές ότι αυτό είναι πρόβλημα", πρόσθεσε η Ράις, η οποία μεταβαίνει αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο και στον Κόλπο, προκειμένου να συζητήσει με τους Άραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον για το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα και την υποστήριξη της Τεχεράνης σε οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Ράις, είναι ο Λίβανος, όπου η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην κυβέρνηση και η Συρία επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της πέρυσι, που απειλείται πιο πολύ από το "δίκτυο". "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ συνιστούν ένα πρόβλημα για την ανάπτυξη του Λιβάνου και κατά συνέπεια για το μέλλον της περιοχής", συνέχισε.

Όμως η αμερικανική πολιτική έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το αμερικανικό σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής επέτρεψε τη νίκη των ισλαμιστών σε πολλές χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. "Παντού στον ισλαμικό κόσμο διεξήχθησαν ελεύθερες εκλογές και οι ισλαμιστές ή οργανώσεις που υποστηρίζουν την αντίσταση στις αμερικανικές πιέσεις τις κέρδισαν", πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Οι λαοί δεν πιστεύουν πλέον στην απατηλή δημοκρατία των Δυτικών και ο μύθος του αήττητου και αιώνιου σιωνισμού έχει καταρρεύσει μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν και έκτοτε βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία παντού", επισήμανε ο κ. Αχμαντινετζάντ. "Ο παλαιστινιακός λαός ψήφισε για τη συνέχιση της αντίστασης και όχι υπέρ μιας ζωής υπό τη σκιά του σιωνισμού. Αυτή η ψηφοφορία ήταν το πρώτο βήμα και έπονται και άλλα βήματα με επιτυχία", τόνισε και πρόσθεσε: "Οι ΗΠΑ επιθυμούν τον αφοπλισμό της λιβανικής Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της Τζιχάντ για να κατασταλεί η αντίσταση, αλλά οι Λιβανέζοι και οι Παλαιστίνιοι έχουν συνείδηση".