Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αμείωτα συνεχίζονται στην Πρίστινα οι διεργασίες για την εκλογή στην προεδρία του Κοσσυφοπεδίου του διαδόχου του εκλιπόντα Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, υπό την πίεση των διεθνών παραγόντων να μη χαθεί χρόνος και να μην καθυστερήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος της επαρχίας.

Ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου θα εκλεγεί από τη βουλή του Κοσόβου κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει το πολυήμερο πένθος στην περιοχή για τον θάνατο του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Ο πρώτος λόγος ανήκει στο κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσόβου του αποβιώσαντα Ρουγκόβα. Έτσι, χθες το προεδρείο του αποφάσισε να προτείνει για νέο πρόεδρο της περιοχής τον γενικό γραμματέα του κόμματος Φατμίρ Σεϊντίου. Έκριναν ότι ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου πρέπει να προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, όπως συνέβη και με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος δύο φορές είχε εκλεγεί πρόεδρος της περιοχής.

Ο Φάτμιρ Σεϊντίου, αουτσάϊντερ μέχρι τώρα, θεωρείται μετριοπαθής και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ρουγκόβα. Κρίνεται ως ευρύτερης αποδοχής από τα δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη -τον Ντάτσι και τον Χαζίρι. Υπέρ της υποψηφιότητάς του αναμένεται να τοποθετηθούν και τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Κόσοβο, όπως το τρίτο σε ψήφους "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου". Από τις τάξεις αυτού προέρχεται ο πρωθυπουργός Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος πέρυσι αντικατέστησε στο αξίωμα αυτό τον αρχηγό του κόμματος και πρώην οπλαρχηγό του UCK, Ράμους Χαραντινάι, μετά την απαγγελία εις βάρος του από το ΔΠΔ της Χάγης κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου.

Κατά τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Πρίστινα, Γιαχ Λούκα, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί πιθανότατα από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Επιπλέον τόνισε ότι ο μελλοντικός πρόεδρος του Κοσόβου ταυτόχρονα θα είναι και επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου και ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τον αγώνα για την ανεξαρτησία".

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Παζάρια για παράδοση Μλάντιτς

Μυστικές επαφές με την οικογένεια του καταζητούμενου πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, έχει η σερβική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Ζόραν Στάνκοβιτς. Ισχυρίσθηκε, πάντως, ότι το υπουργείο του δεν εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο μεταξύ, σε φυλακή του Βελιγραδίου κρατείται ο απόστρατος συνταγματάρχης του σερβοβοσνιακού στρατού, Γιόβο Τζόγκο, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για παροχή προστασίας και βοήθειας στον Ράτκο Μλάντιτς. Ο Γιόβο Τζόγκο, υπεύθυνος ασφάλειας του Μλάντιτς στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1992-1996, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκε για ανάκριση στην αστυνομία μετά από αίτημα αξιωματικών του σερβικού στρατού και διατάχθηκε η προφυλάκισή για 30 ημέρες, καθώς θεωρείται ύποπτος για υπόθαλψη εγκληματία.

Το όνομά του για πρώτη φορά αναφέρθηκε τον περασμένο χρόνο, όταν ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Σερβίας Γκόραν Πέτροβιτς υποστήριξε ότι τον Μλάντιτς προστατεύουν συντονισμένα ο στρατός της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και ο στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ότι την επιχείρηση με το σερβοβοσνιακό στρατό συντονίζει ο Γιόβο Τζόγκο.