Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τζιν και βιασμος ) 

ΤΖΙΝ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ

Δικαστικές σοφιστείες στην Ιταλία

Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας απεφάνθη. Οι γυναίκες που φορούν τζιν δεν μπορεί να έχουν πέσει θύματα βιασμού! Το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο αθώωσε βάσει αυτού του σκεπτικού 45χρονο δάσκαλο οδήγησης για το βιασμό 18χρονης. "Τα παντελόνια τζιν, άλλοθι για το βιασμό", ήταν ο τίτλος της "Λα Στάμπα", όπου αναφερόταν η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου: "Η φερόμενη ως παθούσα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι βιάσθηκε, επειδή το τζιν που φορούσε δεν είναι ένδυμα που μπορεί να αφαιρεθεί ευχερώς. Μάλιστα, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο, αν το θύμα αντιτάξει όλες τις δυνάμεις του στον επίδοξο βιαστή".

"Τα τζιν πάλι, όπως πριν από 30 χρόνια! Δεν είναι δυνατόν! Ακόμα και τότε ήταν παράλογο και τώρα το δικαστήριο πηγαίνει πίσω 30 χρόνια", ήταν η αντίδραση της δικαστίνας του Αρείου Πάγου, Σιμονέτα Σότζου, 61 ετών, η οποία, θυμίζοντας ανάλογη απόφαση για ένα βιασμό στη Σαρδηνία τη δεκαετία του '60, κατήγγειλε ότι η δικαιοσύνη στον Άρειο Πάγο ανδροκρατείται, και μάλιστα, τον τελευταίο λόγο έχει η πλειοψηφία των ηλικιωμένων και με αναχρονιστικές απόψεις δικαστών. "Κάθε μέρα αναγκάζομαι να δίνω μάχη. Αλλά εκεί μέσα υπάρχουν 410 άνδρες δικαστές και μόνο 10 δικαστίνες", ανέφερε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". "Ίσως επειδή οι άνδρες δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται… το να σε απειλούν με ένα μαχαίρι, να σε ξυλοκοπούν αγρίως, να βρίσκεσαι σε απόγνωση. Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο για μία γυναίκα να επιλέξει το θάνατο σε αυτές τις περιπτώσεις;", τονίζει η Σιμονέτα Σότζου.

Το σκεπτικό της απόφασης, βάσει του οποίου αθωώθηκε ο 45χρονος δάσκαλος οδήγησης, νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος είχε αρχικά καταδικαστεί σε δύο χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης, σκανδάλισε κόμματα, γυναικείες οργανώσεις και δεκάδες προσωπικότητες. Όλες οι γυναίκες βουλευτές μετέβησαν χθες στο ιταλικό κοινοβούλιο φορώντας τζιν παντελόνι. "Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι παράλογη και ανησυχητική, εφόσον σηματοδοτεί επιστροφή στα σκοτεινά χρόνια, κατά τα οποία το θύμα βιασμού αναγκαζόταν να υφίσταται περισσότερες έρευνες από τον κατηγορούμενο", κατήγγειλε η Κάρλα Ντε Σιμόνε, βουλευτής των Δημοκρατών της Αριστεράς. "Είναι ένα επικίνδυνο σημάδι για όλες τις γυναίκες στην Ιταλία και θα φοράμε τζιν, μέχρι να ανατραπεί η απόφαση", δήλωσε η Αλεσάντρα Μουσολίνι, του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία.