Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "γιατί όχι βελούδινος χωρισμός;" :: 6/2/2006 20:07:45) 

Όταν η εκκλησία κληθεί θα καταθέσει τις απόψεις τις για το διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

"Γιατί όχι βελούδινος χωρισμός;"

Στις σχέσεις κράτους εκκλησίας αναφέρθηκε χθες ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν πάμε όπου δεν μας θέλουν"

Στο… βελούδινο χωρισμό κράτους - εκκλησίας αναφέρθηκε χθες ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο περιθώριο των εορτασμών της μνήμης του μακαριστού πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κύρου Φωτίου, προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της μονής Πεντέλης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Συνόδου αλλά και καθηγητές των θεολογικών σχολών Θεσσαλονίκης και Αθηνών, ο κ. Χριστόδουλος αναφερόμενος στο διαχωρισμό κράτους εκκλησίας κατά το γαλλικό παράδειγμα, διερωτήθηκε μεταξύ άλλων "…γιατί τάχα πρέπει εμείς να πάμε στο χειρότερο πρότυπο κι αν χρειάζεται να κάνουμε χωρισμό εκκλησίας και πολιτείας να μην το κάνουμε σε ένα "βελούδινο χωρισμό", όπως λέγεται. Δηλαδή" διευκρίνισε, "σε έναν ήπιο χωρισμό όπου η εκκλησία ενδεχομένως δεν θα παρίσταται εις την όρκιση του προέδρου της Δημοκρατίας ή της εκάστοτε κυβερνήσεως ή εις την έναρξη των εργασιών της βουλής". Πρόσθεσε επίσης πως "δεν μπορούμε να πάμε εκεί όπου δεν μας θέλουν ούτε πάμε ικέτες και ικετευτικώς, ικετεύοντας δηλαδή να μας δεχθούν καλά και σώνει, για να τους ευλογήσουμε. Τους ευλογούμε και από εδώ… Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα, αν ενοχλούν, μπορούν να λείψουν, αλλά όχι και να κατεβάσουμε και τις εικόνες, όχι και να καταργήσουμε και το μάθημα των θρησκευτικών, όχι και να βγάλουμε το σταυρό από τον ιστό της σημαίας. Ε, αυτά δεν τα θέλουμε. Και εδώ δεν περνάνε, στην Ελλάδα", αποσπώντας μάλιστα τα χειροκροτήματα των παραβρισκόμενων. Προηγουμένως ανέφερε πως η εκκλησία δεν αρνήθηκε ποτέ το διάλογο, τονίζοντας πως όταν κληθεί (σ.σ. η εκκλησία) θα παραστεί και θα καταθέσει τις απόψεις της. Συμπλήρωσε πως "δεν πρόκειται ούτε τα τανκς να πάρουμε ούτε τα πολυβόλα, για να πυροβολούμε αυτούς που διαφέρουν από μας…", ενώ έκανε αναφορά στο ζήτημα των ταυτοτήτων αλλά και στις αντιδράσεις του ποιμνίου. Πρόσθεσε τέλος πως "αν ορισμένα πράγματα χρήζουν αναθεωρήσεως, μην αμφιβάλλετε ότι η εκκλησία έχει την ευελιξία να την επιδιώξει αυτήν την αλλαγή, όπου νομίζει ότι μπορεί να την κάνει".

Αναφερόμενος στις σχέσεις εκκλησίας και θεολογικών σχολών τόνισε πως πληγώθηκαν, συμπληρώνοντας πως "εγώ αποδέχομαι την πρόταση και την προσυπογράφω".

Και νέα απάντηση Ζακύνθου

Στο μεταξύ, απάντηση σε προηγούμενη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τον αριθμό και τα ονόματα των μητροπολιτών που θα παρίσταντο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της μητρόπολης του έστειλε χθες στη Σύνοδο ο Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει μεταξύ άλλων πως με το ζήτημα θα πρέπει να ασχοληθεί "επιτέλους η ιεραρχία", διότι "δεν μπορεί να επικρατεί η μεροληψία του αγίου προέδρου, όστις ραγίζει τοιουτοτρόπως την ενότητα της εκκλησίας μας, αφού ενεργεί αναλόγως προς την 'οσφυόκαμπτον συμπεριφοράν' του αιτούντος". Φέρεται μάλιστα να καταθέτει και τρεις προτάσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.