Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μειώνονται τα κρούσματα γρίπης των πτηνών :: 20/1/2006 19:13:10) 

Τουρκία: Αισιόδοξα τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ - Οι επιδημιολόγοι ωστόσο συνιστούν σε όλες τις χώρες επαγρύπνηση

Μειώνονται τα κρούσματα γρίπης των πτηνών

Μείωση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών παρατηρείται στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, επιδημιολόγοι συνιστούν στις γειτονικές με την Τουρκία χώρες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του ιού.

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Νοσημάτων της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 είναι ασυνήθιστα επιθετικός, καθώς προσπαθεί να μεταλλαχθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να λάβει διαστάσεις πανδημίας η γρίπη των πτηνών.

"Ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα. Πάντως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς εάν ο ιός της γρίπης των πτηνών θα αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο", δήλωσε ο καθηγητής Ράινχαρντ Κουρτ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στο Βερολίνο.

Πάντως, από την πλευρά της, η Τουρκία υποστήριξε χθες ότι ο αγώνας της για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο δυσχεραίνεται από το ότι γειτονικές χώρες δεν παραδέχονται ότι έχει κάνει την εμφάνισή του και σ' αυτές ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1.

"Είναι ανεπισήμως γνωστό ότι η νόσος έχει εκδηλωθεί στις γειτονικές μας χώρες που κυβερνώνται από κλειστά καθεστώτα, αλλά λόγω των πολιτικών τους συστημάτων, δεν το δηλώνουν", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ.

Αιχμές κατά Ιράν και Συρίας

Ο Τούρκος υπουργός δεν κατονόμασε τις χώρες, αλλά πιθανόν αναφέρεται στο Ιράν και τη Συρία. Την ίδια στιγμή, εμπειρογνώμονες του τομέα υγείας ανησυχούν ότι οι γειτονικές χώρες δεν λαμβάνουν επαρκή προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών.

Πάντως, το Ιράν υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παρουσία του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 στη χώρα. Ωστόσο έχει σφαγιάσει δεκάδες χιλιάδες πτηνά σε μια περιοχή 15 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η Συρία, σφαγιάζοντας πτηνά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τα οποία ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν έδειξαν σημάδια της νόσου.